5 vecí, ktoré treba robiť každé ráno

Datum: 12.01.2022

Obvykle celý deň závisí od rána. Ak sa zobudíte vyčerpaní, cítite sa zle a vaša nálada je na nule, deň pravdepodobne nebude produktívny.

5 vecí, ktoré treba robiť každé ráno

Preto sa oplatí zaradiť do svojho života niekoľko vecí, ktoré by ste mali robiť každé ráno, aby ste sa vždy cítili dobre.

Vstaňte skôr

Ak chcete mať produktívny deň, musíte vstať skôr. Mnoho ľudí si radšej „pospí“ pár minút navyše a potom sa vychystá tak rýchlo, že prekoná rýchlosť zvuku. Pritom často zabudnete niečo urobiť alebo vziať so sebou a potom si celý deň v práci hovoríte, či ste vypli žehličku alebo zamkli dvere za sebou. Zvyknite si vstať aspoň hodinu a pol pred odchodom z domu. Potom budete mať dostatok času pripraviť sa na ďalší deň, pokojne a uvoľnene, a nie pobehovať po dome ako splašení. Nepocítite tak tlak z nedostatku času, nebudete sa ponáhľať, čiže urobíte menej chýb a nebudete plytvať nervami. Budete mať čas dokončiť veci a robiť to, čo vám pomôže stať sa silnejším, vytrvalejším a spokojnejším. Samozrejme, vstávanie skôr nemá byť na úkor spánku. Ak sa váš pracovný deň začína o 9:00 a cesta do práce trvá pol hodiny, mali by ste sa zobudiť aspoň o 7:00, čo znamená ísť spať najneskôr o 23:00.

Vypite pohár vody

Väčšina ľudí sa zobudí a ide sa umyť, pripraviť a potom raňajkovať. To je však nesprávne, pretože im chýba dôležitý krok, doplnenie vody v tele. Faktom je, že kým spíte, telo nedostáva tekutiny, ktoré potrebuje na normálne fungovanie. Dá sa povedať, že počas spánku dostanete miernu dehydratáciu. Nie je to také výrazné ako v horúci letný deň, ale vedie to k poklesu kognitívnych funkcií. Mimochodom, práve kvôli tejto miernej dehydratácii sa môžete cítiť trochu preťažení, ako keby ste sa dostatočne nevyspali. Preto sa oplatí vypiť pohár vody hneď, ako sa zobudíte. Účinok bude viditeľný takmer okamžite, pretože voda sa začne absorbovať ihneď po tom, čo sa dostane dovnútra a bunky "ožijú", vrátane tých, ktoré tvoria mozog. Pohár vody navyše ráno naštartuje váš tráviaci systém, pripraví ho na jedenie, čím sa zníži pravdepodobnosť tráviacich ťažkostí a iných nepríjemných pocitov.

Cvičiť

Cvičenie pozostávajúce zo zahriatia a ľahkej fyzickej aktivity pomôže prebudiť sa, rozprúdiť krv, zahriať svaly a nasýtiť telo kyslíkom, vďaka čomu sa budete cítiť nabití. Pravidelným ranným cvičením navyše znížite riziko vzniku niektorých ochorení.

Urobte si radosť

Málokto má rád svoju prácu, alebo aspoň to, že musí vstať z vyhriatej postele a vyjsť do treskúcich mrazov či úmorných horúčav. Pochopiteľne to do značnej miery ovplyvňuje náladu aj motiváciu. Preto si urobte radosť hneď ráno, aspoň pol hodinu po vstávaní. Môžete sa napríklad naraňajkovať a sledovať televízny seriál alebo hrať na počítači. Len si užívaj čas pre seba. Ak vám to aj neurobí deň produktívnejším, tak vás to aspoň rozveselí.

Dajte si kontrastnú sprchu

Táto rada je dobrá hlavne pre letné horúčavy, pretože v zime sa asi veľmi nechcete oblievať studenou vodou. Oplatí sa však premôcť, pretože kontrastná sprcha má veľa výhod. Najhmatateľnejšou vecou pre vás je rýchle prebudenie. Šok, ktorý telo zažije po prudkej zmene teploty, okamžite povzbudí, rozptýli krv po tele a zintenzívni dýchanie. Bez ohľadu na to, ako ste ospalí, kontrastná sprcha bude fungovať lepšie ako silná káva, energetický nápoj alebo akýkoľvek iný povzbudzujúci nápoj. Majte však na pamäti, že striedanie teplôt musíte trénovať postupne, počnúc mierne studenou vodou a pravidelne znižovať jej teplotu, ako aj predlžovať čas, počas ktorého budete stáť v studenej sprche. Kontrastná sprcha vám pomôže lepšie odolávať chladu, zníži úzkosť, umožní vám lepšie sa sústrediť, zlepší vám náladu a športové úspechy.

Čítané: 447 x