Akupresúrne podložky - naozaj fungujú alebo je to len marketing?

Datum: 04.01.2024

Aj vy ste si už možno všimli, že akupresúrne podložky sa dostávajú na výslnie a čoraz častejšie na ne vidieť reklamy. Oplatí sa si kúpiť akupresúrnu podložku, alebo sú to len vyhodené peniaze?

Akupresúrne podložky -

Pozreli sme sa im na zúbok, na to, pre koho sú určené, aké majú výhody a nevýhody a čo vám vlastne dokážu priniesť.

Odkiaľ sa vzali akupresúrne podložky?

Akupresúrne podložky majú svoje korene v tradičnej čínskej medicíne. Využívajú sa ako terapeutické pomôcky na odstránenie svalového napätia, bolesti. Akupresúrna podložka totiž simuluje metódy a princípy akupunktúry, starodávnej liečebnej techniky s preukázaným účinkom. Nie je to teda žiaden novodobý vynález, ale vychádza z rokmi overených metód.

Akupresúrne podložky sa obyčajne vyrábajú z peny potiahnutej vrstvou tkaniny z jednej strany osadenej plastovými hrotmi a výčnelkami. Tie vyvíjajú tlak na konkrétne body a stimulujú reflexné body, krvný obeh a lymfu, uvoľňujú svalové napätie a bolesti, ale tiež posilňujú imunitný systém.

Aké majú akupresúrne podložky účinky?

Ako sme už naznačili, keď si na podložku ľahnete, stovky drobných hrotov vyvinú na chrbát tlak a prekrvia svalstvo, vďaka čomu dochádza k uvoľneniu napätia v svaloch, ale taktiež aj bolesti. Ak hľadáte neinvazívne a prirodzené terapeutické riešenia na vaše problémy, najmä stuhnuté a bolestivé svalstvo, pobyt na akupresúrnej podložke vám môže uľaviť od bolesti a znížiť pocit napätia v svaloch.

Vďaka tomu, že hroty a výčnelky stimuláciou krvného obehu prekrvia svalstvo čím zvýšia prísun kyslíka ale aj živín do jednotlivých oblastí, výsledkom bude lepšia cirkulácia krvi a môžete tiež pociťovať zvýšenie energie a lepšiu vitalitu. Akupresúrne podložky dokážu zrýchliť hojivé procesy v tele a pomocou vyvíjaného tlaku uvoľňujú endorfíny, takže sa môžete po ich použití cítiť lepšie a uvoľnenejšie.

Ako používať akupresúrnu podložku?

Čo robiť, aby sa spomínané pozitívne účinky akupresúrnej podložky prejavili aj u vás? Stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých zásad, ako ju používať a aj vy môžete zažiť úľavu od bolesti napríklad chrbtice. Na podložku sa môžete postaviť, ale aj si na ňu sadnúť alebo ľahnúť, takže vám môže poslúžiť doma pri sledovaní televízie, ale pokojne aj pri práci v kancelárii.

Nemáte ešte žiadne skúsenosti s akupresúrnou podložkou? V takom prípade sa odporúča siahnuť po podložkách s väčším počtom hrotov. Podložky s nižším počtom hrotov vyvíjajú na danú oblasť intenzívnejší tlak, preto sú vhodnejšie skôr pre pokročilých, ktorí už nejaké skúsenosti s akupresúrnymi podložkami majú, alebo pre ľudí s vyšším prahom bolesti. Pri výbere vhodnej veľkosti podložky sa sústreďte najmä na to, na ktoré časti tela ju plánujete používať a či chcete na nej sedieť alebo ležať, takisto či ju plánujete so sebou často nosiť napríklad pri cestovaní na dovolenky. Vtedy je praktická podložka s kompaktnejšími rozmermi ako v prípade, že ju nebudete presúvať a využívať ju chcete predovšetkým doma.

Aby ste si zabezpečili čo najefektívnejší pobyt na akupresúrnej podložke, vyberte si pohodlné miesto s rovným povrchom, kam môžete podložku položiť. Ak ste začiatočník, ľahnite si na podložku alebo oprite sa o ňu s oblečeným tenkým tričkom alebo s uterákom na podložke, aby ste si zvykli na pichanie podložky.

Rovnomerne rozložte svoju hmotnosť na podložku, uvoľnite sa a sústreďte sa na dýchanie. Na začiatku si doprajte kratší pobyt na podložke, približne do 10 minút, postupne môžete čas strávený na podložke predlžovať na 30 až 40 minút.

Sú akupresúrne podložky pre každého?

Je nutné podotknúť, že hoci majú akupresúrne podložky viacero pozitívnych účinkov na naše telo, nie sú určené úplne pre všetkých. Ak vás trápia ochorenia kože a jej poranenia, prípadne popáleniny, zvážte jej použitie, aby ste si neublížili. Tiež osoby, ktoré majú problémy so zrážanlivosťou krvi, tehotné a dojčiace ženy alebo mládež do 16 rokov by mali jej použitie zvážiť. Inak môžete podložku používať podľa toho, ako je vám to príjemné.

 

Zdroj foto: Victoria Shapiro / Shutterstock.com

Čítané: 50 x