Preč so slimákmi a slizniakmi, ktorí okupujú vašu záhradu!

Datum: 29.12.2021

V každej záhradke sa občas vyskytnú rôzne škodce alebo parazity, ktoré ničia úrodu a devastujú rastliny. Medzi veľmi časté škodce patria slimáky a slizniaky.

Preč so slimákmi a slizniakmi

Tieto škodce nielenže dokážu zničiť vaše niekoľkomesačné úsilie, ale tiež pôsobia veľmi odpudzujúco. Je jasné, že slimákov a slizniakov nemôžete nechať okupovať ani milimeter vašej záhrady.

Slimáky a slizniaky ničia listy rastlín a zožerú vám úrodu

Slimáky majú radi vlhké prostredie. Počas suchého roka sa s nimi stretnete len málokedy, ale v období dažďov dokážu okupovať celú záhradu. Veľmi často ich nájdete na tienistých miestach zasypaných lístím v období od mája do júla. V lístí sa skrývajú celý deň a večer sa vydajú na ničivú cestu za potravou. Pri svojej pažravosti dokážu zjesť veľkú časť úrody. Najviac im chutia časti rastlín nachádzajúce sa nad zemou. Ak vidíte diery vyžraté v kapuste, môžete si byť istí, že v noci vo vašej záhrade úradovali slizniaky. Okrem kapusty si pochutia na hľuzách zemiakov, koreňoch mrkvy a nepohrdnú ani jahodami. Slimáky sa okrem pojedania úrody venujú aj rozmnožovaniu. Ide o obojpohlavné živočíchy, ktoré sa rozmnožujú dva razy do roka. Vždy dokážu naklásť v priemere 300 vajíčok. Preto by ste si mali dávať pozor na to, aby ste im v záhrade neposkytli priestor na množenie a život. Najdôležitejšie je mať záhradku v takom stave, ktorý nie je pre slimákov a slizniakov útočiskom. Preto sa snažte, aby sa vo vašej záhrade nenachádzalo príliš veľa mokrých a zarastených miest. Vyhnite sa polievaniu počas dňa a naopak vám odporúčame zalievať rastliny skoro ráno.

Čo na slimáky zaberá a čo sa neoplatí vyskúšať

Niektorí záhradkári skúšajú proti slimákom nasadiť rastliny, ktoré nemajú radi. Napríklad horčicu. Nie vždy je tento trik účinný, keďže neviete odhadnúť intenzitu arómy danej rastliny po jej vyklíčení. Iní záhradkári zase skúšajú vytvoriť slimákom bariéru z vápna alebo kamennej múčky. Po prvom daždi však táto bariéra nemá účinok. Veľmi účinné sú prípravky proti slimákom, ktoré napriek účinnosti nie sú škodlivé pre rastliny. Granulované návnady a iné formy prípravkov proti slimákom sú odolné voči dažďu, takže ich nemusíte aplikovať veľmi často. Tieto prípravky slimákom i slizniakom veľmi chutia. Po ich zožraní ihneď uhynú. Odporúčame vám tiež vyskúšať lapač slimákov, do ktorého sa vloží návnada. Slimáky do lapača vlezú a utopia sa v ňom. Ak sa bojíte o nezávadnosť svojej úrody, vsaďte na prírodnú bariéru proti slimákom. Bariéra slimáky vysuší a zároveň je minerálnou zlúčeninou, ktorá zlepšuje vlastnosti pôdy.

 

 

 

Čítané: 416 x