Vytvorte si zo záhrady letný raj s novým nábytkom

Datum: 19.04.2024

Prichádza leto a s ním aj túžba po chvíľach pokoja na čerstvom vzduchu. K takejto idylike však bezpochyby patrí kvalitný záhradný nábytok. Čo všetko o ňom potrebujete vedieť?

Vytvorte si zo záhrady letný raj s novým nábytkom

Súčasné trendy v záhradnom nábytku

Možností je dnes naozaj neúrekom, vďaka čomu si z čoho majú vybrať milovníci modernizmu i klasického vidieckeho štýlu. Opäť vo veľkom frčia ratanové súpravy, no nezaostáva ani hliníkový či drevený nábytok. Hlavné je, aby všetko spolu navzájom ladilo a záhrada pôsobila ucelene. V rozmanitosti síce je krása, no tou sa skôr riaďte pri vysádzaní kvetov ako pri výbere nábytku.

Aké materiály a umiestnenie zvoliť?

Len čo si vyberiete, Pozrite sa s odstupom na celkový koncept vašej záhrady. Túžite po útulnom zelenom kútiku vo švédskom duchu? Alebo vašu skalku dokonale doplní ratanový BOHO nábytok? Najskôr sa pozrime na výhody materiálov nábytku.

  • Drevený záhradný nábytok: ponúka prirodzenú eleganciu a teplo. Je odolný a pri pravidelnej starostlivosti vám vydrží. Nevýhodou môže byť nižšia odolnosť voči poveternostným vplyvom.
  • Ratanový a prútený nábytok: v posledných rokoch zažíva renesanciu vďaka ľahkosti a prirodzenému vzhľadu. Je síce odolný, ale tiež citlivejší na vlhkosť a priame slnko. Ratan je ideálnou voľbou pre záhradné kreslo či sedacie súpravy.
  • Kovový nábytok: poteší vás vysokou pevnosťou a ľahkou údržbou, no v poriadnych horúčavách je kov veľmi horúci a môžete sa popáliť.

Každý materiál má svoje špeciálne potreby. Kov stačí raz za čas oprášiť a očistiť, drevu výrazne prospeje občasné naolejovanie. Ratanové kúsky sa zas potešia záhradnej sprche po prašných dňoch. Pre všetky materiály ale platí zlaté pravidlo  – nábytok treba počas zimy skladovať v suchu a bezpečí.

Ak nemáte prístrešok, kam by sa nábytok mohol ukryť, odporúčame zvoliť kovový, teakový či akáciový nábytok. Neublíži im slnko, vietor a ani dážď. Zastrešené terasy či pergoly vás nijako neobmedzujú, môžete zvoliť akýkoľvek materiál podľa vášho vkusu.

Navyše treba zohľadniť aj povrch, na ktorom bude nábytok stáť. Kovové lavice a záhradné stoličky s tenkými ostrými nohami môžu na lesklej dlažbe zanechať škrabance. Na terasu z dosiek sa nehodí nábytok s malými kolieskami, ktoré by sa mohli zachytiť v medzerách medzi doskami.

Premyslite si tiež umiestnenie ťažkého kovaného nábytku. Na trávniku by ste ho ťažko presúvali a pod jeho váhou by sa mohla vytvoriť priehlbina či nerovnosť. Na dlaždiciach by zas kovy mohli spôsobiť škrabance alebo pri vyšmyknutí z rúk rozbiť rohové časti.

Dbajte preto na to, aby ste na každý povrch volili vhodný typ nôh a materiálov nábytku. Drevené prvky a nábytok s mäkkými podložkami sedia skôr na trávnik, na dlažbu a terasy radšej polstrované záhradné sedacie súpravy z ratanu alebo ľahké kovové stoličky s gumovými podložkami.

Ako rozdeliť záhradu na zóny?

Máloktorá záhrada sa zaobíde s jedným miestom na sedenie. Vytvorte radšej rôzne zóny s odlišným využitím. Napríklad malilinké útočisko v kúte pri muškátoch, kde si môžete oddýchnuť pri knihe a veľké posedenie, ktoré pritiahne celú rodinu k spoločnému grilovaniu a domácim oslavám.

Ak máte bazén, nesmú chýbať ani lehátka a tiež úložné riešenia, ktoré budú ladiť so všetkým záhradným nábytkom. Premyslite si prerozdelenie podľa potrieb a usporiadajte všetky časti harmonicky. 

Základným stavebným kameňom je teda kvalita, originalita a premyslená koncepcia vášho záhradného nábytku. Ak skĺbite všetky tieto prvky, už viac nemusíte len snívať o idylke ako z filmu. Doprajte si ju vo vašej záhrade. 

 

zdroj: freepik

Čítané: 30 x