Posilňovanie ako cesta k vysnívanej postave

Datum: 01.04.2024

Túžite po pevnom a zdravom tele, no neviete, ako na to? Posilňovanie je skvelým riešením, ako dosiahnuť vysnívanú postavu a zároveň zlepšiť celkové zdravie a kondíciu.

Posilňovanie ako cesta k vysnívanej postave

Cvičiť s činkami alebo strojmi na posilňovanie môžete v športovom centre, ale tiež doma. O pár týždňov uvidíte progres a tréning vás bude zaručene baviť.

Prečo začať posilňovať – posilňovanie a benefity

Posilňovanie prináša veľa benefitov, a to nielen estetických. Predovšetkým zvyšuje svalovú hmotu. Svaly spaľujú viac kalórií ako tuk, a preto aj v pokoji budete spaľovať viac energie. Posilňovanie urýchľuje metabolizmus, čo napomáha k chudnutiu a udržaniu zdravej váhy. Posilňovacie cvičenia posilňujú aj kosti a kĺby, čím znižujú riziko zranenia a zlepšujú celkovú pohyblivosť.

Posilnením svalstva chrbta a brucha sa zlepší aj vaše držanie tela, čo môže zmierniť bolesti chrbta a krku. Cvičenie uvoľňuje endorfíny, hormóny šťastia, ktoré znižujú stres a úzkosť. Keď sa budete cítiť dobre vo svojom tele, vzrastie aj vaše sebavedomie. Navyše k posilňovaniu potrebujete len chuť cvičiť, činky a pohodlné oblečenie.

Kto pomôže posilňovať a ako začať cvičiť

Posilňovanie je vhodné pre ľudí v každom veku a s rôznou úrovňou kondície. Je dôležité začať pomaly a postupne zvyšovať záťaž. Ak máte akékoľvek zdravotné problémy, poraďte sa so svojim lekárom alebo fyzioterapeutom. Existuje mnoho rôznych posilňovacích cvičení a rôzne stroje na cvičenie. Vyberte si tie, ktoré vás bavia a ktoré sú vhodné pre vašu úroveň kondície.

Prvé tréningy budú ťažšie, ale je nutné si stanoviť ciele a zodpovedať otázku, čo chcete posilňovaním dosiahnuť. Chcete schudnúť, nabrať svalovú hmotu alebo len zlepšiť kondíciu? Je dôležité cvičiť s dobrou technikou, aby ste predišli zraneniu. Ak si nie ste istí, ako na to, požiadajte o pomoc trénera. Nenechajte sa hneď na začiatku odradiť. Začnite s ľahkými váhami a postupne ich zvyšujte. Po každom tréningu budete silnejší. Pre dosiahnutie optimálnych výsledkov je dôležité cvičiť pravidelne. Odporúča sa cvičiť 2-3 krát týždenne.

Striedajte posilňovanie a kardio

Pre dosiahnutie optimálnych výsledkov sa odporúča kombinovať posilňovanie s kardio cvičením. Kardio cvičenie spaľuje kalórie a zlepšuje kondíciu. Odporúča sa cvičiť na striedačku a medzi tréningami si dopriať deň oddychu.

Aké pomôcky si zakúpiť na cvičenie doma

Na cvičenie doma nepotrebujete drahé posilňovacie stroje. Existuje veľa jednoduchých pomôcok, s ktorými môžete dosiahnuť skvelé výsledky. Činky sú univerzálnou pomôckou, s ktorou môžete precvičiť celé telo. Podobne sú na tom aj gumy na cvičenie a expandery. Pohodlie pri cvičení je dôležité, a preto dokúpte do výbavy aj podložku na cvičenie a športové oblečenie. Všetky menované pomôcky kúpite na jednom mieste v obchode inSPORTline.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

 

Čítané: 89 x