Turistická obuv a trekingové palice - buďte pripravení na jarné túry

Datum: 09.03.2024

Jarné obdobie je ideálnym časom na to, aby ste sa vybrali do prírody a objavovali nové turistické trasy. S nástupom jari prichádzajú do hôr aj noví trekeri, ktorí sa musia na výstupy pripraviť.

Turistická obuv a trekingové palice

Najdôležitejšou výbavou sú samozrejme turistické topánky. Keď k obuvi pridáte aj trekingové palice, môžete sa vybrať do hôr bez obáv o bezpečnosť.

Do hôr zásadne v turistickej obuvi

Turistická obuv je jedným z najdôležitejších prvkov výbavy každého turistu. Správna obuv poskytuje podporu, pohodlie a ochranu pre vaše nohy počas dlhých túr v rôznom teréne. Pri výbere turistickej obuvi by ste mali zvážiť niekoľko kľúčových faktorov.

Výška strihu obuvi

Ak plánujete prechádzky po rovine a stredne náročným terénom, vhodná je nízka obuv. Strmé kopce a dlhšie výstupy zdoláte jedine v obuvi s vyšším strihom, ktorý je podporou členkov. Dôležité je, aby boli turistické topánky pohodlné. Pred nákupom si ich vyskúšajte a uistite sa, že vám dobre padnú a cítite sa v nich pohodlne.  

Pevná podrážka

Dobrá turistická obuv musí chrániť vaše nohy pred ostrými kameňmi, vetrom, dažďom a inými vonkajšími vplyvmi. Vyberte si obuv s dostatočne pevnou podrážkou, vysokým viazaním a spevnenými časťami v oblasti prstov a päty.

Vodeodolné materiály

Nielen jarné počasie je v horách premenlivé. Pri výbere obuvi zvážte aj jej schopnosť odvádzať vlhkosť a udržiavať vaše nohy suché. Vodeodolná pánska a dámska turistická obuv podľa druhu membrány a stupňa ochrany vydrží aj stúpnutie do potoka. Dbajte tiež na to, aby boli topánky vzdušné a chodidlá sa v nim nepotili.

Trekingové palice ako vaša podpora

Trekingové palice sú pre veľa turistov nenahraditeľným doplnkom ich výbavy. Tieto palice poskytujú stabilizáciu, vyváženie a podporu počas chôdze, čo môže výrazne znížiť únavu a riziko zranení. Trekingové palice sú vašou podporou v každom teréne. Palice vám poskytujú ďalší oporný bod, ktorý vám pomáha udržiavať rovnováhu počas rýchlej chôdze, a to najmä pri trekingu v nerovnom a vyvýšenom teréne.

Pri zostupe z kopca trekingové palice absorbujú časť nárazu, čím sa znižuje tlak na kĺby a svaly. Používanie palíc pomáha udržiavať správnu polohu tela, ochrániť chrbticu i paže. Palice sa dajú využiť aj iným spôsobom. Môžu byť užitočné pri prechádzaní cez potok, kedy potrebujete zistiť výšku brodu. Pomocou palíc overíte šmykľavosť podložia pod popadaným lístím alebo nimi odhrniete prekážajúce vetvičky stromov. Poslúžia aj ako provizórny prístrešok počas dažďa, kedy cez palice prehodíte pláštenku a vytvoríte stan.

Investícia, ktorá sa vyplatí

Turistická obuv a trekingové palice zásadne ovplyvnia komfort, bezpečnosť a úspech každej výpravy do hôr. Investícia do kvalitnej obuvi a palíc sa v dlhodobom horizonte iste vyplatí.  Vďaka správnemu vybaveniu si vychutnáte krásy prírody a zároveň minimalizujete riziko zranenia alebo únavy.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

Čítané: 31 x