Malý poradca pred kúpou nových pneumatík

Datum: 10.04.2023

Nielen dámy majú problém s výberom a kúpou nových pneumatík. Vyznať sa vo všetkých číslach, označeniach a značkách pneumatík je pre niektorých motoristov veľmi ťažké.

Malý poradca pred kúpou nových pneumatík

Ak vás pred výberom pneumatík trápia otázky, odpovede na ne nájdete v našom malom informačnom okienku.

Ako zistíte rozmery pneumatík

Veľkou pomocou pri kupovaní pneumatík sú rôzne pomôcky vo forme kalkulačiek a konfigurátorov, ktoré nájdete na stránkach internetových obchodov. V niektorých prípadoch stačí zadať značku automobilu. Konfigurátor vám sám nájde všetky vhodné rozmery a značky pneumatík. Samozrejme, že je nutné zvoliť, či hľadáte celoročné, zimné alebo letné pneumatiky.

V prípade, že budete kupovať pneumatiky v kamennom obchode, k údajom o rozmeroch pneumatík sa dostanete veľmi rýchlo. Prvou možnosťou je kúpiť pneumatiky rovnaké t.j. využiť údaje zo starých pneumatík. Druhou možnosťou je nájsť v zásuvke technický preukaz, kde je vhodný rozmer i jeho alternatívy uvedený. Vždy porovnávajte označenie pneumatík s údajmi z preukazu.

Prečo je dátum výroby dôležitý

Niektorí predajcovia pneumatík robia veľké výpredaje skladových zásob. Týmto spôsobom sa dokážete dostať k lacným pneumatikám alebo kúpiť za výhodnú cenu hliníkové disky. Zväčša nejde o žiadny podfuk alebo fígeľ zo strany predajcu. Jediné, čo je nutné si na výpredajových pneumatikách všímať, je dátum ich výroby. Čím sú staršie, tým viac vlastností stratili. Životnosť pneumatík je maximálne 10 rokov. Avšak po 5 rokoch v sklade je na uváženie či dané pneumatiky kúpiť.

Vek pneumatík odhalíte veľmi jednoducho. Pozrite sa bočnicu, kde nájdete DOT číslo. Ide o štvormiestne číslo. Prvé dve číslice uvádzajú týždeň výroby pneumatík a druhé dve číslice rok výroby.

Ktoré značky pneumatík sú najpredávanejšie

Každoročne robia rôzne motoristické magazíny testy všetkých pneumatík. Na prvých priečkach skončia renomované značky. Tieto značky investujú do vývoja a ide im o dobré meno. Je vždy lepšie kúpiť pneumatiky známych značiek, u ktorých viete, čo kupujete.

Najpredávanejšie pneumatiky vyrábajú Michelin, Continental, Goodyear, Bridgestone a Pirelli.

Naučte sa čítať štítky pneumatík

Výrobcovia pneumatík musia na každú predávanú pneumatiku nalepiť štítok. Označenie pneumatík nie je na okrasu. Naučte sa čítať štítky a nedajte sa oklamať cenou. Na štítku pneumatík je uvedené, aký má pneumatika valivý odpor, ako je hodnotená s ohľadom na jazdu po mokrej a zasneženej vozovke a či je priveľmi hlučná. Všetky uvedené vlastnosti vplývajú na bezpečnosť, komfort jazdy a spotrebu vozidla.

Tip na záver: Pokoj na pár rokov nielen s kupovaním, ale tiež s prezúvaním pneumatík získate tak, že kúpite celoročné pneumatiky. Celoročky sú veľmi kvalitné a pre motoristov jazdiacich prevažne v meste sú perfektnou alternatívou sezónnych pneumatík.

 

 

 

Čítané: 138 x