Starnutie pneumatík je možné spomaliť. Ako na to?

Datum: 07.02.2023

Ľudia starnú a starnú tiež ich vozidlá vrátane pneumatík. Starnutiu sa zabrániť nedá, ale je ho možné spomaliť. Dokonca aj u pneumatík. Čo robiť, aby pneumatiky vydržali dlho a slúžili perfektne počas celej životnosti?

Starnutie pneumatík je možné spomaliť

Pneumatiky ako v perinke

Po odstavení vozidla sa postarajte o to, aby pneumatiky stáli na čistom a pevnom podlaží. Na parkoviskách sa môžu nachádzať kamienky, štrk, olej. Všetky uvedené materiály ničia letné aj zimné pneumatiky. Ešte viac ich ničí časté státie na obrubníku alebo na nerovnej ceste. Radšej si spravte krátku prechádzku a nájdite pre vozidlo vhodné parkovacie miesto.

Pneumatiky sa nechcú opaľovať

Po nástupe horúčav dávajte pozor na to, ako dlho a kde necháte auto odstavené. Dlhé státie na slnečnej strane dáva pneumatikám poriadne zabrať. Po návrate z niekoľkotýždňovej dovolenky alebo z pracovnej cesty môžete nájsť pneumatiky Kormoran zdeformované. Okrem deformácií sa na pneumatikách počas dlhého parkovania vytvárajú bubliny a rozkladá sa zmes, z ktorej sú pneumatiky vyrobené. Ak nemáte garáž, nezabudnite pneumatiky chrániť obalmi a krytmi.

Deformácie počas prevádzky

Pneumatiky sa nedeformujú len počas dlhodobého parkovania. K ich deformácii a nepravidelnému ojazdeniu dochádza vplyvom zlého tlaku v pneumatikách. Podhustenie ničí okraje dezénu a prehustenie jeho stred. Takto namáhané pneumatiky sú náchylnejšie na tvorbu trhlín a vznik defektu.

Pneumatiky neznesú všetko

Ani najkvalitnejšie pneumatiky alebo pneumatiky väčších vozidiel neznesú dlhodobú vysokú záťaž. Voziť so sebou polovicu výbavy domácnosti nie je dobrý nápad. Napriek tomu je až príliš často vidieť na cestách vozidlá, ktoré majú na streche strešný box po celý rok. Samozrejme, že v boxe vozia náklad v podobe zbytočností, ktoré sa časom v boxe hromadia. Ak vám je jedno, že takýmto jednaním zničíte pneumatiky, myslite aspoň na spotrebu. Spotreba paliva s boxom na streche môže byť aj o 20 % vyššia.

Nové pneumatiky nemusia byť nové

V poslednom bode musíme spomenúť aj nákup pneumatík. Bohužiaľ ani pri nových pneumatikách si nemôžete byť istí, že sú úplne nové. Mohli stáť na pulte v obchode niekoľko rokov. Výrobcovia síce tvrdia, že pneumatikám skladovanie neublíži. Je však dôležité, ako sú skladované. Pneumatiky staršie ako 5 rokov od výroby určite nekupujte.

 

 

Čítané: 317 x