Vyberáme drevený nábytok – Ktorý druh dreva je najlepší?

Datum: 26.12.2023

Ak si odmyslíme moderné druhy nábytku vyrábané z kovu, plastu či skla, drevo stále vyhráva na prvom mieste.

Vyberáme drevený nábytok

Drevo je jedným z najtradičnejších materiálov na výrobu nábytku a poskytuje širokú škálu možností pre dizajn a rôznorodý štýl. Každý druh dreva má špecifické vlastnosti a charakteristiky, ktoré ho predurčujú na výrobu rôznych kúskov nábytku. Aké možnosti máte pri výbere dreveného nábytku?

Nábytok z dubového dreva

Dubový nábytok je jedným z najviac obľúbených druhov nábytku. Je to dané tým, že dubové drevo patrí medzi tvrdšie drevo, čo znamená, že je odolné voči opotrebovaniu a vydrží vám celý život. Vďaka výraznej zrnitosti je dubový nábytok zaujímavý aj vzhľadovo. Ide o drevo s charakterom, ktorý dodáva priestoru unikátne vyžarovanie. Farba dubového nábytku sa pohybuje od svetlo hnedej po tmavo hnedé odtiene.

Výhody dubového dreva: Dubové drevo je známe svojou odolnosťou a trvácnosťou, čo z neho robí výborný materiál pre nábytok s dlhou životnosťou. Pekná zrnitosť a farba sú zárukou vysoko estetického nábytku. Dubový masívny nábytok sa oplatí kúpiť, pretože prežije celé generácie.

Nevýhody dubového dreva: Dubový nábytok patrí k drahším. Je tiež ťažší, čo znamená, že sa s ním horšie manipuluje.

Nábytok z javorového dreva

Javor má svetlú farbu a jemnú textúru, čo ho robí vhodným pre minimalistické a moderné interiéry. Nábytok z javorového dreva pekne presvetlí miestnosť, opticky ju zväčší a dodáva svieži vzhľad. Javorové drevo je ideálne na výrobu stoličiek, jedálenských súprav či čiel postelí.

Výhody javorového dreva: Pekný vzhľad a ľahké spracovanie. Javorové drevo sa dobre farbí či upravuje lakom.

Nevýhody javorového dreva: Javor je mäkšie drevo v porovnaní s dubom, čo znamená, že je náchylnejšie na poškriabanie.

Nábytok z čerešňového dreva

Nábytok z čerešňového dreva je tmavší a skvele vyplní veľké miestnosti. Jeho farba je veľmi sýta, tmavá, ale má príjemný lesklý povrch. Čerešňový masívny nábytok je povrchovo bez textúry, hladký. Tento typ nábytku sa dobre tvaruje. Čerešňové drevo sa používa na výrobu komod, obývacích stien a kuchynského nábytku.

Výhody čerešňového dreva: Čerešňový nábytok poskytuje interiéru elegantný až luxusný vzhľad.

Nevýhody čerešňového dreva: Čerešňové drevo môže pod vplyvom svetla meniť farbu, preto je dôležité chrániť ho pred priamym slnečným žiarením.

Tip na záver: Pri výbere dreva na výrobu nábytku je dôležité zvážiť nielen vzhľad, ale aj praktické vlastnosti. Dubový nábytok vyniká kombináciou trvácnosti a estetiky, čo ho robí najlepším materiálom na výrobu nábytku. Nezabúdajte však, že každý druh dreva má svoje miesto v domácnosti. Vaše rozhodnutie by malo zohľadňovať nielen osobné preferencie, ale aj praktické potreby a životný štýl.

Autor: Gabriela Kudláčová – senior copywriter

 

Čítané: 32 x