Miešanie farieb ako cesta k špeciálnym odtieňom

Datum: 31.05.2023

Chcete zladiť sedaciu súpravu s farbou steny? Alebo je vaša kuchynská linka v netradičnom farebnom prevedení a vy neviete v obchodoch nájsť adekvátnu farbu?

Miešanie farieb

V obidvoch prípadoch je riešením miešanie farieb. Miešanie farieb a miešacie systémy na zákazku ponúkajú obchody farby laky. Niektoré odtiene je možné namixovať aj doma. Ako sa dostať k špeciálnym odtieňom?

Chcete byť in? Využite v interiéri tieto farby

Nie ste ešte rozhodnutí, aké farby budú prevládať vo vašom novom dome? Niekto by povedal, že treba dať na vlastný vkus a kúpiť farby laky podľa toho, čo sa vám páči. Je to z časti pravda, ale prihliadať na súčasné trendy je zárukou, že bude váš domov štýlový. Ako je to vlastne s farbami tohto roka?

Keď sa vám nechce veľmi premýšľať, natrite steny bielou farbou. Hodí sa ku všetkým farbám, pekne presvetlí miestnosť a keď vás prestane baviť, ľahko sa premaľuje iným odtieňom. Biele steny však často pôsobia stroho, a preto ich ozdobte obrazmi, foto tapetami alebo kolážami fotografií. Módne sú makramé na stenu a iné textilné dekorácie.

Posledné roky sú in zemité farebné tóny a farby, ktoré pripomínajú severský štýl. Medzi týmito farbami vyskakuje modrá, ktorá sa od minulého roka objavuje u všetkých interiérových dizajnérov. Okrem tmavo modrej sú v móde zelená, hnedá, šedá a béžová. Tieto základné farby je možné okoreniť miešaním farieb.

Ako nariediť a tónovať farby na stenu

Miešanie farieb je možné zrealizovať aj svojpomocne. Základom pre miešanie farieb je biela farba na stenu. Túto farbu musíte najskôr zriediť vodou. Riaďte sa pokynmi výrobcu, pretože riedenie vodou sa pohybuje v množstve od 5 do 30 % podľa druhu farby.

Následne si vyberte odtieň tónovacej farby. Každá tónovacia farba sa mieša s bielou v inom pomere. Pomer je uvedený na návode k používaniu farby. Miešanie farby odporúčame robiť vo vedre a nie nalievaním tónovacej farby do bielej. Vďaka väčšiemu vedru si budete istí, že farba vystačí na celú stenu. Pozor na to, že farby musíte mať naozaj dostatok. V opačnom prípade sa len ťažko dopracujete k rovnakému farebnému odtieňu.

A čo tak nechať všetko na odborníkoch?

Šetriť na farbení stien môže skončiť všelijako. Možno si napokon najmete profesionálneho maliara. Ak sa chcete tomuto kroku vyhnúť, nechajte si farby namiešať v obchodoch farby laky. Odborníci vám namiešajú farbu presne podľa vašich predstáv a v takom množstve, aby vám vystačili na celý vybraný interiér. Profesionálne miešacie systémy sú prepojené s počítačom a dokážu vytvoriť akúkoľvek farbu.

 

Čítané: 86 x