Vtáci sú prenášačmi rôznych ochorení. Odplašte ich zo svojho okolia

Datum: 29.12.2021

Pamätám sa, ako som prišla na návštevu k mojim známym. Bývali v centre a nad ich budovou sídlili kŕdle holubov. Celú terasu mali nonstop zasypanú ich trusom.

Vtáci sú prenášačmi rôznych ochoren

Prakticky sme nemohli na terasu vyjsť ani na minútu, aby sme do trusu nestúpili alebo aby spŕška nečistôt neskončila na hlave. Vtáci nie sú problémom len vo veľkých mestách. Dokážu sa pokojne usadiť aj na streche vášho domu a znepríjemniť vám tak život. Nečakajte na zázraky a odplašte ich zo svojho okolia.

Holuby a iné druhy vtákov nemajú na vašej streche čo robiť

Problém s vtákmi majú majitelia obytných i rodinných domov. Najčastejšie ide o prítomnosť holubov, ktorí keď si zvyknú hniezdiť na istom mieste, len ťažko ich z tohto miesta dostanete. Preto by ste mali byť obozretní a proti vtákom bojovať už v zárodku problému alebo tomuto problému predísť. Prvotne vidíte len to, čo holuby spôsobujú vášmu majetku po estetickej stránke. Zašpinené okná, trus na streche, terase i na chodníkoch. Estetický problém je síce nepríjemný, ale oveľa väčšie riziko predstavujú vtáci z hľadiska hygieny. Holuby znamenajú pre celú vašu rodinu veľké zdravotné riziko. Holuby sú zdrojom rôznych parazitov. Najčastejšie ide o kliešte alebo ploštice, ktoré sa z ich peria dostanú na vašu pokožku. Okrem toho holuby prenášajú salmonelózu. Niektorí ľudia sú dokonca na vtákov alergickí. Najväčším zdrojom zdravotných problémov je trus holubov. V truse vtákov sa hromadia plesne a rôzne mikróby. Dávajte si pozor pri odstraňovaní trusu a vždy používajte rukavice. Vedeli ste, že jeden jediný holub vyprodukuje za rok vyše 10 kg trusu? Predstavte si, že takýchto holubov máte na streche desiatky.... Vykúpením pre vás bude odpudzovač vtákov.

Ako dosiahnuť, aby sa holuby k vášmu domu ani nepriblížili

Predchádzajúce riadky vás iste utvrdili v tom, že vtákom by ste v okolí vášho domu nemali dať ani najmenšiu šancu. Čiastočne sa môžete spoľahnúť na triky, ktoré využívali naši predkovia. Na okná alebo do okolia strechy vyskúšajte zavesiť siete, do ktorých sa holuby zachytia. Podobne účinkujú aj hroty. Ostrým hranám sa vtáci vyhnú. Problém oboch týchto tipov je to, že vlastne hyzdia váš dom. Navyše je otázne, prečo by ste sa mali trápiť s inštaláciou sietí či hrotov, keď stačí do exteriéru umiestniť elektronický plašič vtákov. Ako tento systém funguje? Ide o veľmi malý, kompatibilný prístroj, ktorý zapojíte do zásuvky a umiestnite ho tam, kde sa snažia vtáci usídliť. Plašiče vtákov vydávajú subultrazvukový signál, ktorý je pre ľudské ucho takmer bezhlučný. Naopak vtáci ho počujú až priveľmi a do blízkosti prístroja sa nepriblížia. Elektronický plašič vtákov pôsobí až do vzdialenosti 40 m. Plašič je možné umiestniť vo vnútri i do exteriéru. Je nutné ho chrániť pred vlhkosťou a dávajte si tiež pozor na to, aby sa v jeho blízkosti nevyskytovali domáce zvieratá. Účinok prístroja pocítite ihneď, keďže sa k vášmu domu žiadny holub nepriblíži ani omylom.

 

 

Čítané: 109 x