8 + 1 najčastejších chýb počas záverečnej jazdy v autoškole

Datum: 09.05.2023

Posledné týždne rezonujú u žiakov v autoškolách problémy s písomnými testami. Mnohých prekvapili otázky vzťahujúce sa na technický stav vozidla.

8 + 1 najčastejších chýb počas záverečnej jazdy v autoškole

Žiakom neostáva nič iné, ako sa učiť. Okrem teórie môže byť problém aj praktická časť skúšky. Ktoré chyby robia žiaci počas záverečnej jazdy najčastejšie?

1. Nezapnú si pás

Zo skúšky môžete vyletieť takmer ihneď po naštartovaní. Nezapnutie bezpečnostného pásu sa považuje za väčší prehrešok ako ojazdené letné pneumatiky. Okrem zapnutia pásu nezabudnite pasažierov upozorniť, aby aj oni použili pás.

2. Nezasvietia

Po naštartovaní vozidla zapnite svetlá. Na Slovensku platí zákon, ktorý prikazuje zapnutie denného svietenia počas každej jazdy. Ak na svetlá zabudnete, pripravte sa na opakovanie skúšky. Zle videné vozidlo je nebezpečnejšie ako lacné pneumatiky.

3. Nenastavia si zrkadlá

Vo vozidle pred vami mohol sedieť menší alebo väčší šofér. Preto je po nastúpení do auta nutné nastaviť nielen sedadlo, výšku volantu, ale tiež spätné zrkadlá. V bežnej premávke po skúškach nezabudnite ani na tlak v pneumatikách a jeho pravidelné overovanie.

4. Prekročia rýchlosť

Rýchlostné limity v obci, mimo nej a na diaľnici sú základnými znalosťami šoférov. Ale čo rýchlosť v obytnej zóne alebo rýchlosť pred železničným priecestím? Rešpektujte dopravné značenie a rýchlosť vždy dodržujte.

5. Prejdú na oranžovú

Nohu na plynovom pedáli ovládajte obozretne. Oranžová na semafore pred vami neznamená, že máte spomaliť, ale že máte zastaviť.

6. Nezastavia chodcom

Chodci síce nemajú pri státí pred prechodom výsostnú prednosť, ale ako žiak autoškoly prejavte svoju opatrnosť a chodcovi dajte prednosť. Zo skúšky vyletíte, keď chodec už stojí na zebre a vy si pokojne jazdíte bez zastavenia.

7. Nedajú prednosť autobusu

Prednosť musíte dať nielen chodcom, ale tiež autobusom. Ak stojí autobus na zastávke a zapol smerovky, musíte mu za každých okolností dať prednosť. V okolí autobusu sa môžu pohybovať chodci, a preto je na mieste spomaliť i v prípade, že autobus zo zastávky nevychádza.

8. Nesledujú premávku

Počas skúšky hrá svoju úlohu nervozita. Napriek napätiu nezabúdajte sledovať nielen premávku pred vami, ale tiež za vami. Pri odbočovaní sa pozrite do spätných zrkadiel. Policajt musí jasne vidieť, že ste sa do zrkadla pozreli.

9. Nedajú prednosť

Prednosť v jazde tam, kde je táto povinnosť daná dopravným značením, je samozrejmosť. Budúci šoféri zabúdajú dávať prednosť tam, kde značenie nie je. Malé uličky, obytné zóny a parkoviská sú vždy miestami s prednosťou sprava.

 

Čítané: 80 x