Vyberáme loď na prenájom: Jachty verzus katamarány

Datum: 15.01.2024

Jachty a katamarány sú dva najbežnejšie typy plavidiel, ktoré sa používajú na rekreačné účely. Oba typy lodí ponúkajú jedinečné výhody, ale majú tiež nevýhody, ktoré je dôležité zvážiť pri rozhodovaní pre výber lode na dovolenku na mori.

Vyberáme loď na prenájom: Jachty verzus katamarány

Aké sú rozdiely medzi týmito dvomi plavidlami?

Konštrukcia jachty a katamaránu

Jachty sú jednotrupové plavidlá, čo znamená, že sú menej stabilné. Katamarány sú dvojtrupové plavidlá, trupy sú spojené priečkou. Táto konštrukcia dáva katamaránom niekoľko výhod, vrátane vyššej stability a nižšieho ponoru. Jachty na prenájom či jachty na predaj ako aj iné lode na predaj vyberajte podľa komfortu a nie podľa ceny.

Veľkosť, výkon jachty a katamaránu

Katamarány sú zvyčajne väčšie ako jachty, čo im dáva viac priestoru pre cestujúcich a vybavenie. Jachty sú rýchlejšie ako katamarány, pretože majú menší odpor. Katamarány však majú lepšiu stabilitu, čo je dôležité pri plavbe v búrlivom počasí.

Jachty verzus katamarány

Obidva typy plavidel majú svoje miesto na mori a rozhodnutie medzi jachtou a katamaránom závisí od vášho osobného vkusu, preferencií a plánovanej trasy.

Jachty

Jachty sú známe svojou eleganciou a patria medzi klasické plavidlá. Ich štíhle trupy a hladké línie priťahujú milovníkov tradičného námorníckeho dizajnu. Jachty sú o niečo náročnejšie na manévrovanie. Na ich kormidlovanie si prenajmite služby kapitána so skúsenosťami. Neodporúčame vám loď riadiť ani v prípade, keď máte kurz vodca malého plavidla, ktorý vás nepripraví na situácie na mori.

Jachty na predaj a prenájom sú populárne pre účasť v lodných pretekoch, čo je skvelý spôsob, ako sa stať na čas pravým námorníkom. Na druhej strane nie sú jachty vhodné pre ľudí so slabším žalúdkom, keďže sa viac nakláňajú. Na jachtách je menej priestoru v kajutách i na palube. Na ich ovládanie je potrebných viac osôb.

Katamarány

Katamarány majú dva trupy, čo im poskytuje výnimočnú stabilitu na mori. Sú ideálne pre tých, ktorí si chcú užiť pokojnú plavbu a majú radi luxusnejšie vybavenie. S dvoma trupmi majú katamarány väčší vnútorný a vonkajší priestor. Bohaté na priestor sú tiež spoločné priestory. Tieto lode majú plytší ponor. Dostanú sa aj tam, kde by jachty nedokázali vplávať.

Katamarány sú drahšie na kúpu, prenájom i prevádzku. Na ich zakotvenie potrebujete viac miesta v prístave, čo znamená ďalšie náklady. Katamarány sú citlivé na preťaženia a menšie katamarány proti vetru vytvárajú trhavé pohyby, ktoré sú nepríjemné pre pasažierov. Niektorým skúsenejším moreplavcom chýbajú počas plavby na katamaráne zážitky z plachtenia a prekáža im strojové kormidlovanie.

Autor: Gabriela Kudláčová – senior copywriter

 

 

 

Čítané: 68 x