Holuby na balkóne alebo terase sú pohromou. Viete, ako sa ich zbavíte?

Datum: 31.12.2021

Holuby v parku sú zábavou pre seniorov a malé deti, ktoré ich kŕmia. Dokonca aj táto činnosť je z hľadiska ochrany zdravia neprípustná.

Holuby na balkóne

Ešte viac neprípustné je to, keď sa holuby usídlia na streche vášho domu, na balkóne alebo na terase. Obzvlášť obozretní buďte, ak vo vašej domácnosti žijú malé deti. Holubí trus znamená veľké riziko nákazy rôznych ochorení a vznik alergie.

Prenos infekcií od holubov je potvrdeným faktom

Pri odchyte premnožených holubov bolo jednoznačne dokázané, že títo vtáci prenášajú mnohé infekcie. Odchytené jedince sa podrobujú testom, aby sa zistila ich infekčnosť a riziko prenosu na človeka. Nemyslite si však, že nákaza hrozí len pri styku s holubím trusom. Samozrejme, že hlavne trus je veľmi nebezpečný a pri jeho likvidácii je nutné dodržiavať prísne hygienické pravidlá. Ak čistíte balkón od holubieho trusu, nezabudnite na rukavice a respirátor. Okrem trusu bolo dokázané, že na prenos ochorenia, ktorým je holub postihnutý alebo ktoré prenáša, stačí veľmi málo. Ide napríklad o vírenie prachu pri ich kŕmení či prenos na holubích pierkach. Pri takomto prenose vám hrozí minimálne žalúdočná nevoľnosť. Nevoľnosťou to však často neskončí. Okrem nevoľnosti vás môže postihnúť ochorenie pľúc zvané ornitóza. Táto choroba sa podobá na zápal pľúc a lieči sa veľmi silnými antibiotikami. Hrozbou je preto, lebo sa na človeka z holuba veľmi rýchlo prenesie. Infikovať sa môžete tiež salmonelózou, tuberkulózou alebo encefalitídou. Holubí trus je zdrojom plesní a roztočov zhoršujúcich alergické stavy. Na všetky tieto riziká myslite vždy, keď sa dostane holub do vašej blízkosti.

S holubmi sa nezahrávajte a rýchlo proti nim zakročte

Radíme vám, aby ste neakceptovali ani jediného holuba, ktorý zavíta na vašu strechu. Behom pár dní môže byť z jedného holuba celý kŕdeľ. Holuby na balkóne vám nielenže znečistia celé okolie, ale tiež ohrozia vaše zdravie. Mnohí ľudia si toto riziko uvedomujú, a preto je často vidieť na strechách domov a na balkónoch rôzne siete, ostne či hroty, ktoré majú holubov odradiť od udomácnenia sa na danom mieste. Ide síce o účinné riešenie, ale nie veľmi estetické. Ak si nechcete celý balkón zhyzdiť hrotmi, radíme vám investovať do plašiča. Plašič holubov na balkóne nebude prekážať a zaručene odpudí všetky druhy vtákov. Plašič holubov sa dá zakúpiť v podobe prirodzených nepriateľov holubov t.j. makiet havrana či jastraba. Existujú tiež prírodné postrekové bariéry proti holubom. Najviac účinný je plašič holubov pracujúci na ultrazvukovej báze. Prístroj vydáva ultrazvukové signály s premenlivým kmitočtom, ktoré sú pre vtákov nepríjemné, takže sa k vášmu balkónu zaručene ani nepriblížia.

 

 

 

Čítané: 217 x