5 tipov, aby sa vám jazda v zime nepredražila

Datum: 10.10.2022

V snahe ušetriť robia motoristi veľa chýb, ktoré sa im počas jazdy v zimnom období predražia. Niektoré z týchto chýb vedú k poriadne vysokej pokute a iné vás budú stáť nemalé peniaze pri návšteve autoservisu.

jazda v zime

Vyvarujte sa nasledujúcim piatim chybám príliš šetrných vodičov.

1. Jazdenie na letných pneumatikách v zime

Jazdiť v zime na letných pneumatikách nie je zakázané. Zakázané je ich mať obuté v prípade, keď vozovku pokrýva sneh. Keďže nie ste jasnovidci, nemali by ste riskovať a pred zimou prezujte letné pneumatiky za zimné. V opačnom prípade môžete dostať nemalú pokutu. Nielen pokuta je riziko jazdenia na letných pneu v zime. Ak spôsobíte nehodu na letných pneumatikách, poisťovňa sa k vám zachová macošsky. Zimné pneumatiky v zime skrátka potrebujete kvôli lepšej trakcii a tým pádom kratšej brzdnej dráhe.

2. Jazdenie v horách bez snehových reťazí

Opäť musíme konštatovať, že jazdenie v zime bez snehových reťazí resp. bez toho, aby ste ich mali pripravené v kufri vozidla, nie je proti zákonu. Avšak ak sa chystáte do hôr, tak nikdy nezabudnite na túto pomôcku. V označených úsekoch ste povinní reťaze na hnaciu nápravu nasadiť. Minimálne textilné snehové reťaze sa vám môžu kedykoľvek zísť, a to nielen v horách.

3. Absencia kontroly nemrznúcej zmesi a batérie

V lete sa akumulátor správal na jednotku, ale v zime môže začať štrajkovať alebo z minúty na minútu vypovedať službu. Ak nemáte novú batériu, dajte si skontrolovať jej kapacitu. Uvedomte si, že v zime musí batéria vynaložiť viac energie na štartovanie a je tiež zaťažená vyhrievaním vozidla. Nepríjemné prekvapenie v podobe zničeného čerpadla, remeňa alebo dokonca motora vám môže pripraviť chladiaca zmes. V prípade, že nie je zimná, tak voda zamrzne a zničí celý systém.

4. Žiadna kontrola tlaku v pneumatikách

V lete jazdíte na dovolenku alebo na dlhšie trasy, a preto si občas na meranie tlaku v pneumatikách spomeniete. V zime na meranie väčšina šoférov zabúda alebo dokonca cielene nechávajú pneumatiky mierne podhustené, pretože si myslia, že tak zvýšia trakciu. Takéto zmýšľanie je nebezpečné. Podhustené pneumatiky sú v zime horšie ovládateľné a zvyšujú spotrebu vozidla, čo preukázali všetky testy pneumatík. Navyše sa vám zle natlakované pneumatiky rýchlo zničia.

5. Nepripravenosť na zimné situácie

V zime sa na cestách stávajú situácie, ktoré by ste nikdy nečakali, a preto vozte so sebou radšej všetky základné pomôcky resp. výbavu. Okrem škrabky nezabudnite ani na metličku a zísť sa vám môže tiež menšia skladacia lopata. Pripravte si radšej aj ťažné lano a štartovacie káble. Pre prípad nepríjemnej náhody majte vo vozidle teplé deky a niečo na pitie. Nespoliehajte sa na dojazd a natankujte pár litrov navyše.

 

 

 

Čítané: 168 x