Čo sa oplatí skontrolovať pred dovolenkou autom

Datum: 02.07.2023

Dlhšia či kratšia cesta autom na dovolenku vyžaduje dôkladnú kontrolu vozidla. V zahraničí je dobré mať istotu, že vaše auto ide ako hodinky.

Čo sa oplatí skontrolovať pred dovolenkou autom

Ešte väčšiu istotu bezpečia budete mať, keď si na cestu uzavriete doplnkové cestovné poistenie, ktoré pokrýva nielen opravy. Čo všetko sa oplatí skontrolovať pred tým, ako plne naložení vyrazíte za relaxom?

Cestovné poistenie

Začneme netradične cestovným poistením, na ktorom sa snaží veľa ľudí ušetriť. Na internete môžete vyskúšať rôzne kalkulačky poistenia a vybrať si vyhovujúce alebo najlacnejšie. Šetriť sa však v tomto smere neoplatí, pretože opravy auta v zahraničí sú veľmi drahé. Povinné zmluvné poistenie kryje iba škody, ktoré spôsobíte vy inému. U havarijného poistenia je dobré si overiť územnú platnosť. Platnosť preverte nielen s ohľadom na cieľovú destináciu, ale tiež krajiny, cez ktoré budete prechádzať. Treťou možnosťou je pripoistenie k cestovnému poisteniu, ktoré pokryje škody, napríklad aj poškodene letné pneumatiky, opravy i vašu prípadnú prepravu domov.

Pneumatiky a ich vyváženie

Ak ste na jar prezuli pneumatiky sami v garáži, bolo by vhodné preveriť ich geometriu. Kvôli zle nastavenej geometrii sa rýchlo ničia pneumatiky Kormoran a vám sa bude horšie šoférovať. Bezpečnosť je na prvom mieste, a preto skontrolujte aj celý dezén pneumatík a preverte tlak v pneumatikách. Riaďte sa odporúčaniami od výrobcu. Ak máte strešné boxy Northline plne naložené, pneumatiky musia byť nafúkané o niečo viac.

Podvozok a batériu

Vo väčšine prípadov motoristi zabúdajú na kontrolu častí vozidla, ktoré sú skryté. Ide napríklad o podvozok, a to hlavne o výfuk. Nebezpečná môže byť korózia podvozku, ktorá sa v krajnom prípade vie dostať do kabeláže vozidla. Batéria môže byť po zime vyšťavená vplyvom nízkych teplôt. Ak máte batériu staršiu ako 3 roky, overte jej kapacitu v servise.

Kvapaliny a klimatizáciu

Znepríjemniť cestu dokáže absentujúca kvapalina do stieračov a motor zadrhne chýbajúca chladiaca zmes. Preto nezabúdajte skontrolovať a doplniť aj tieto dve kvapaliny. Mrknite očkom na motorový olej. Overte jeho hladinu a tiež to, kedy ste olej naposledy menili. Nefunkčná klimatizácia síce nie je život ohrozujúci stav, ale dlhšiu cestu poriadne znepríjemní. Navyše vysoká teplota v aute vplýva na sústredenie a zapríčiňuje mikrospánok. Okrem funkčnosti klimatizácie je vhodné preveriť stav peľového a vzduchového filtra.

 

Čítané: 281 x