Mravce – keď sa usídlia vo vašej domácnosti, je ťažké sa ich zbaviť

Datum: 29.12.2021

Nikdy ste nenašli vo svojej domácnosti ohnisko mravcov? Patríte k menšine. Mravce sú drobný hmyz, ktorý sa z času na čas zjaví skoro v každom dome.

Mravce vo vašej domácnosti

Mravce nenápadne chodia najskôr na prieskum a následne si prídu pre svoju potravu aj s kamarátmi. Keď už sa raz vo vašej domácnosti usídlia, je ťažké sa ich zbaviť.

Mravce vonku chráňte a z vnútra ich vyžeňte

V prírode plnia mravce nenahraditeľnú úlohu, ale mravce v domácnosti by ste mali ihneď zlikvidovať. Ich biologický význam pre životné prostredie závisí od druhu mravca. V niektorých oblastiach našej planéty sa starajú o úrodnosť pôdy, inde zbavujú prírodu uhynutých jedincov a niekde sú prirodzeným nepriateľom iných druhov hmyzu. Zároveň sú mravce zdrojom potravy pre mnohé živočíchy. Zjednodušene môžeme povedať, že bez mravcov by sa narušil celý ekosystém. Mravce vonku by ste mali chrániť, ale z interiéru sa ich snažte vyhnať. Mravce hľadajú neustále potravu, a preto dokážu krížom krážom chodiť po všetkých potravinách. Pri svojom putovaní nechávajú na jedle baktérie. Mravce sú veľmi malé, dokážu sa dostať miniatúrnymi puklinami úplne všade. Dokonale lozia po stenách, vojdú do domu cez potrubie alebo si skrátka vlezú do bytu spolu s vami hlavným vchodom.

Pozor na voľne položené potraviny

Nechcete mravcom dať dôvod k návšteve vášho príbytku? Nenechávajte potraviny voľne položené. Pozor aj na produkty, z ktorých jedlo chystáte. Všetky ingrediencie by ste mali uskladniť v uzavretých dózach. Dózy spomíname preto, lebo mravce dokážu prehrýzť papierové obaly od múky či cukru. Po dojedení by ste mali taniere umyť a nenechávať ich celú noc v dreze. Pozor tiež na odpadkový kôš a otrusinky. Pravidelne vysávajte a raz za čas poumývajte všetky police v kuchynskej linke a v komore s potravinami. Mravce radi lezú do izby cez okno, takže nezabudnite na inštaláciu sieťok na okná, ktoré chcete mať v lete otvorené. Vliezť mravcom do interiéru účinne zabráni ultrazvukový odpudzovač a plašič. Tento prístroj pôsobí tiež proti švábom, pavúkom či komárom.

Čo robiť, keď objavíte v dome mravcov

Zbadali ste vo svojej domácnosti mravce? Iste si kladiete otázku, čo robiť a ako sa zbaviť mravcov. Prvou pomocou vám bude prípravok Biotoll, ktorý sa dá zakúpiť vo forme spreja alebo prášku. Vo forme prášku ide o insekticídnu nástrahu, ktorú mravce zanesú do mraveniska a uhynú. Sprejová forma je určená na okamžitý zásah proti viacerým druhom hmyzu. Ak sa vám použitie daných prípravkov nepozdáva resp. nechcete nič vo svojom dome sypať a striekať, vsaďte na veľmi účinný prostriedok Protect. Ide o nástrahu na mravcov, ktorá zostáva uschovaná v blistri. Mravce návnadu zacítia, vlezú do blistra a jed zanesú do mraveniska, kde uhynie celá kolónia. Na podobnom princípe funguje aj nástraha proti mravcom Bayer garden vo forme domčeka. Lacným a účinným prostriedkom proti mravcom sú lepové pasce na lezúci hmyz.

 

 

Čítané: 124 x