5 najviac preferovaných typov matracov

Datum: 22.01.2022

O matracoch a ich vplyve na váš spánok ste iste počuli alebo čítali kvantá informácií. Preto viete, že matrac je naozaj dôležitou súčasťou postele.

5 najviac preferovaných typov matracov

Jeho výber ovplyvní nielen váš spánok, ale tiež celkový zdravotný stav. Ak sa práve nachádzate vo fáze výberu nového matraca, možno vám pri rozhodovaní pomôže náš malý prehľad najviac preferovaných a predávaných matracov.

1. Latexové matrace

Latexové matrace patria medzi najdrahšie na trhu. Nie je sa čomu čudovať, keďže ide o antialergické a veľmi hygienické matrace. Matrac vyrobený z latexu poskytuje telu oporu vo všetkých častiach, je teda vhodný aj pre ľudí s ochoreniami chrbtice alebo kĺbov. Latexové matrace sú zároveň dobrou voľbou pre ľudí, ktorí sa v noci potia, pretože dobre odvádzajú vlhkosť. Ich nevýhodu je vyššia váha a niekomu prekáža ich mäkký povrch.

2. Matrace z pamäťovej peny

Materasso matrace z pamäťovej peny obľubujú ľudia, ktorí v noci často menia polohu. Tieto matrace ako keby človeka nadľahčili a rovnomerne rozložili tlak tela na matrac. Spanie na matraci z pamäťovej peny je veľmi príjemné a matrac je hebký už na dotyk. Jeho nevýhodami sú vyššia váha a pre niekoho problém si zvyknúť na tvarovací materiál matraca.

3. Molitanové matrace

Molitanové matrace sú príjemne hrejivé. Tieto matrace ľudia preferujú kvôli ich cene. Pozor si dávajte na hustotu peny matraca. Prednosť dajte tým, ktoré majú čo najvyššiu hustotu. Molitanové matrace sú odolné, vzdušné a tvarovo stále. Molitanové matrace nie sú vhodné pre ľudí, ktorí sa veľmi potia, pretože nedokážu kvalitne odviesť vlhkosť. Ich schopnosť odvetrávania je minimálna.

4. Pružinové matrace

Pružinové matrace sú veľmi vzdušné, čo znamená, že sa v nich horšie usádzajú roztoče. Pružinové jadro je základom odolnosti a dlhej životnosti tohto typu matraca. Obávať sa nemusíte ani o oporu tela počas spánku. Pružinové matrace sú vhodné pre ľudí s nadváhou vďaka ich vysokej nosnosti. Na druhej strane nedokážu bonellové pružiny rozložiť váhu tela, a preto ich neodporúčame pre ľudí s bolesťami chrbtice. Naopak taštičkové pružinové matrace sa radia medzi ortopedické.

5. Gélové matrace

Gélové matrace sú považované za najviac hygienický variant matracov. Sú známe tiež tým, že podporujú krvný obeh a udržia vaše telo v stabilnej teplote počas celej noci. Gél priam obopne vaše telo, takže spánok bude veľmi príjemný až relaxačný. Množenie baktérii a roztočov v tomto type matraca je prakticky nemožné. Medzi nevýhody gélových matracov patria vysoká cena i váha.

 

Čítané: 138 x