Účinný návod, ako sa zbaviť myší v dome

Datum: 31.12.2021

Malé hlodavce sú postrachom majiteľov rodinných domov, ale bez problémov sa vyšplhajú tiež do bytov na vysokom poschodí.

ako sa zbaviť myší v dome

Tieto škodce sú hlavne pre ženy nepríjemné na prvý pohľad, ale odstrániť ich z vášho okolia by ste mali predovšetkým kvôli riziku prenosu ochorení. Navyše myši i potkany dokážu ničiť všetko, čo im príde do cesty. Pri honbe za potravou prehryznú káble či vydlabú dieru do steny.

Pozor na premnoženie myší a potkanov

Malé hlodavce sa dokážu veľmi rýchlo množiť. Keď nájdu miesto, ktoré sa im pozdáva z hľadiska prístupu k potrave a bezpečia pre ich rod, behom pár mesiacov ich môže byť celá kolónia. Napríklad myši vrhnú mláďatá až osemkrát do roka a v každom vrhu sa narodí v priemere šesť potomkov. Celý proces trvá len 21 dní a ďalších 20 dní potrebujú mláďatá na to, aby sa osamostatnili. Znamená to, že jediná myš je behom roka zdrojom skoro 50 potomkov. Ešte horšie je to s potkanmi. Samička potkana rodí až sedemkrát ročne a v jednom vrhu sa ojedinele vyskytne aj 20 mláďat. V priemere však ide o 7 až 10 mláďat. Potkanie mláďatá sú samostatné po dvoch mesiacoch, kedy môžu sami začať plodiť potomstvo. Vo veľkých mestách nie je ničím nezvyčajným, keď na jedného obyvateľa pripadajú štyri potkany. Tento stav je zapríčinený tým, že ľudia vyhadzujú obrovské množstvá potravy nielen do košov, ale tiež do kanalizácie. Myši a potkany sa týmto spôsobom veľmi rýchlo dostanú k potrave. Oba hlodavce prenášajú celý rad chorôb prostredníctvom moču, výkalov alebo tiež uhryznutím.

V boji s hlodavcami nie ste bezradní

Možno ste si po prečítaní predchádzajúcich riadkov povedali, že boj s hlodavcami nezvládnete a kladiete si otázku, ako sa zbaviť myší v dome. Nemusíte sa obávať, pretože ľudia za posledné desaťročia vyvinuli rôzne prípravky, prostriedky a odpudzovače, ktoré na myši i potkanov plne účinkujú. Prevencia je vždy lepšia ako odstraňovanie kalamity, a preto by ste návšteve hlodavcov mali predísť. Odpudzovač hlodavcov zabráni, aby sa hlodavce k vášmu domu čo i len priblížili. Tieto prístroje vysielajú do okolia ultrazvukové vlny, ktoré sú pre všetky hlodavce nepríjemné. Odpudzovač myší a potkanov môžete umiestniť do interiéru i exteriéru. Podľa typu prístroja je odpudzovač účinný na desiatky metrov. Nemusíte sa obávať o bezpečnosť svojej rodiny a domácich zvierat, ktorým vydávaný zvuk neprekáža. Okrem odpudzovačov môžete vsadiť na overené a klasické spôsoby boja proti hlodavcom vo forme pascí na myši a potkanov. Pasce sa dajú zakúpiť lepové, kovové alebo vo forme deratizačnej staničky a odchytovej klietky. Do pivníc a neobytných priestorov sú určené pachové ohradníky.

 

 

Čítané: 174 x