Farby v kuchyni: Ako ovplyvňujú atmosféru a vnímanie priestoru

Datum: 04.09.2023

V kuchyni sa nielen varí, ale aj vychutnáva! Dobré jedlo, nápoje, prítomný okamih. Ak si farby v kuchyni navrhnete správne, stane sa pre vás druhou obývačkou.

Farby v kuchyni

Naučte sa spolu s nami, ako farby v kuchyni ovplyvňujú náladu. 

Triky s červenou a oranžovou

O červenej sa vie, že dokáže povzbudiť chuť do jedla, ale aj vyvolať pocity agresivity a napätia. Aplikujte červenú do kuchyne v detailoch, ako je jedálenský servis či kuchynské textílie, a nikomu sa nič nestane. Ak sa však rozhodnete pre túto farbu, môžete pocítiť pokles energie.

Vášnivo a dynamicky pôsobí aj oranžová farba. Podporí vitalitu a opticky zahreje, zvlášť pokiaľ do kuchyne neprichádza veľa prirodzeného svetla. Skúste oranžovú zástenu a naplňte dušu radostnými pocitmi.

Elegantná ružová

Nechajte sa naplniť pocitmi pokoja a láskavosti. Ružovou predídete nepriateľskému správaniu a vytvoríte pocity harmónie. Bledá ružová vynikne nielen na kuchynskej linke, ale takisto aj na doplnkoch, ako je kuchynské náradie, dózy alebo spotrebiče. Skúsiť to môžete aj s výraznou fuksiovou.

Ak chcete vyniknúť: žltá alebo čierna

Žltá je farba slnka, spája sa s pocitmi elánu, tepla a hravosti. Vďaka nej môžete oživiť nudný kút v kuchyni alebo rozžiariť rozmerovo menšiu kuchyňu. Žltá vitrína na sklo a porcelán bude v kuchyni pôsobiť rovnako očarujúco ako žlté stoličky.

Podobne oči zvádza aj tajomná čierna. Je veľmi všestranná a spája sa vytrvalosťou, pokojom a kreativitou. Ak si vyberiete čiernu kuchynskú linku a zladíte ju s dekorom dreva, vytvoríte nádherný kontrast.

Čierna rovnako dobre pôsobí aj v kombinácii s bielou kuchyňou. Čierne úchyty, armatúra a spotrebiče dodajú kuchyni dramatické črty. Efektne pôsobia aj čierne stoličky do kuchyne.

Neutrálna sivá

Sivá nemá na naše vnútro príliš veľký vplyv, ale zato nám umožňuje rôzne farebné kombinácie doplnkov, čo sa ráta. Ak jej však bude priveľa, uberie kuchyni na útulnosti.

Nebojte sa zelenej ani modrej

Zelená nás spája s prírodou, získavame vďaka nej pocity bezpečia a novú silu. Je to pozitívna farba a umožňuje nám lepšie zaostrovať zrak. V kuchyni vytvára prirodzené prostredie a skvelo vyzerá nielen na doplnkoch, ale aj na kuchynskej linke.

Vedeli ste, že pohľad na modrú farbu nám môže znížiť krvný tlak? Modrá nielen upokojí, ale nás aj nabije energiou, takže sme v kuchyni produktívnejší. Vytvorí ideálny priestor pre relax pri varení.

Presvetlite priestor bielou

Biela farba kuchyne vám umožňuje využiť rôznofarebné doplnky, a tak ich môžete striedať podľa nálady. Biela je nežná, spája sa s kreativitou (nepopísané plátno), čistotou. Priestor je vďaka bielej jasný a dobre osvetlený, pretože dobre odráža svetlo.

Aj keď bude vo vašej kuchyni všetko biele, nebude nikdy pôsobiť nudne, ale sviežo. Život do kuchyne vnesiete izbovými rastlinami či kyticou rezaných kvetov.

Vplyv na pocity i fyziologické reakcie

Ak ste sa dostali až sem, možno ostanete sklamaní pri závere, že ideálna farba kuchyne neexistuje. Každý z nás si ladenie vyberá podľa vlastných preferencií. Myslite však na to, že kuchyňa nie je obyčajná „vývarovňa“, tiež sa podieľa na štýle domácnosti a mala by sa držať štýlu, aký ste si doma nastavili.

Zvolené farby by vo vás mali vyvolať pocity harmónie, bezpečia, zvýrazniť chuť do jedla alebo osviežiť vás. Prispôsobte výber farby svojmu temperamentu. Ak ste ohniví, vyhnite sa červenej a stavte na ružovú. Ak naopak potrebujete nabudiť, voľte teplé žiarivé farby – žltú a oranžovú.

 

 

 

 

 

 

Čítané: 109 x