Opomínaná a dôležitá pomôcka na cvičenie – podložka

Datum: 27.04.2023

Len málokto sa môže pochváliť tým, že má doma záťažovú alebo protišmykovú podlahu. Zároveň len málokto pri cvičení využíva podložku na cvičenie.

Opomínaná a dôležitá pomôcka na cvičenie – podložka

V minulosti sa podložky využívali pri statickom a menej intenzívnom cvičení ako je joga. Dnes už veľa športovcov pochopilo, že podložka má funkcie, ktoré sú pre tréning dôležité. Prečo je podložka na cvičenie dôležitá a aké typy poznáme?

Pre dynamické i statické cvičenie

Podložky na cvičenie sa vyrábajú v rôzne hrúbke, veľkosti a z rôzneho materiálu, aby boli vhodné pre dynamické i statické formy cvičenia. Niektoré sú naozaj kompatibilné. Môžete zobrať turistický batoh, vložiť do neho podložku a cvičiť vonku. Medzi základné funkcie podložky patria:

  • Podložka na cvičenie bráni pošmyknutiu pri skákaní a inom intenzívnom pohybe.
  • Podložka na cvičenie zvyšuje komfort pri tréningu, máte pod nohami pevný bod a môžete sa sústrediť len na cvičenie.
  • Podložka na cvičenie chráni kĺby pre otrasmi a pred otlačením, umožňuje realizovať kompletne celý tréning na zemi.
  • Podložka na cvičenie ochráni dotykové časti tela s podlahou proti odretiu a otlačeniu.
  • Podložka na cvičenie utlmí náraz v prípade pádu.

Aké typy podložiek na cvičenie poznáme

V zásade sa podložky na cvičenie delia na tie, ktoré slúžia pri cvičení pilatesu, jogy alebo aerobiku.

Podložka na jogu

Podložky na jogu nie sú veľmi hrubé, pretože počas cvičenia jogy je nutné udržať kontakt so zemou. Ich hrúbka býva prevažne do pol centimetra. Pri cvičení jogy sa zaťažuje vždy istý bod na podložke, čo znamená, že musí ísť o podložku z pevného materiálu. Dôležité je tiež protišmykové prevedenie.

Podložka na pilates

Počas pilatesu sú niektoré pohyby závislé od možnosti kĺzania tela, a preto je povrch podložky viac pružnejší. Rub podložky je opäť protišmykový. Hrúbka podložky na pilates je okolo 1,5 cm.

Podložka na aerobik

Podložka na aerobik sa často označuje aj ako fitness podložka. Využijete ju napríklad pri cvičení tabaty, HIIT tréningov a rôznych druhoch tréningov, počas ktorých sa skáče a behá. Podložky na aerobik sú hrubé jeden centimeter. Pri rýchlom pohybe hrozí riziko šmyknutia, a preto sú tieto podložky upravené proti šmyku z oboch strán. Po aerobiku alebo pred ním oceníte masážny valec, ktorý svaly pripraví na tréning alebo ich po tréningu premasíruje.

3 vlastnosti dobrej podložky

Podložka musí byť dostatočne dlhá, prispôsobte ju svojej výške. Štandardne je jej dĺžka okolo 180 cm. Pre pohodlie pri cvičení zvoľte podložku so šírkou aspoň 60 cm. Najdlhšie vám vydržia podložky vyrobené z gumy alebo korku. Veľký výber podložiek na cvičenie a iných športových pomôcok nájdete v e-shope inSPORTline.

 

 

 

Čítané: 162 x