Ebike využije každý – Ako vybrať správny model

Datum: 01.10.2023

Zdá sa vám, že po cestách jazdí viac ebikov ako klasických bicyklov? Nejde len o zdanie, ale o realitu. Elektrické bicykle vytláčajú z ciest klasické bicykle.

Ako vybrať správny Ebike

Odhliadnuc od vyššej ceny sú ebiky jedinečným dopravným prostriedkom, ktorý si obľúbi každý po prvej jazde. Tento typ bicykla naplno využijete aj vy za predpokladu, že si vyberiete správny model.

Zvážte, prečo ebike chcete kúpiť

To, že je ebike trendová záležitosť nestačí k tomu, aby ste sa pre tento typ bicykla rozhodli. Elektrický bicykel sa vám zíde hlavne z dvoch dôvodov. Prvým dôvodom je to, že s ebikom zvládnete prejsť dlhšie trasy za krátky časový úsek. Druhým dôvodom pre kúpu elektrického bicykla je fakt, že ide o jedinečný alternatívny spôsob dopravy po meste.

Nemýľte si však ebike za čisto mestský dopravný prostriedok. Elektrické bicykle nájdete v predajniach, napríklad v e-shope inSPORTline, vo všetkých modelových radoch ako je tomu u klasického bicykla. Preto zvážte, prečo chcete ebike kúpiť. Ak na jazdenie po meste, stačiť vám bude mestský elektrický bicykel, pre jazdu po lese sú určené horské modely a hybridom sú crossové elektrické bicykle.

Batérie ovplyvní celú jazdu

Batéria elektrického bicykla je časťou, ktorá ovplyvňuje jeho váhu a tiež to, ako sa vám bude na bicykli jazdiť. Pre svižnú a rýchlu jazdu nie sú vhodné bicykle, ktoré majú batériu umiestnenú v zadnej časti bicykla. Oproti tomu je ideálnym miestom na umiestnenie batérie stredová časť, a to konkrétne pri pedáloch. S takýmto bicyklom dosiahnete optimálne vyváženie a bude sa vám pohodlnejšie jazdiť. Niektoré batérie sú umiestnené priamo v dutej časti rámu a robia ebike nerozoznateľný od klasického bicykla.

Nedajte sa však ihneď očariť stredovou polohou batérie a overte si jej kapacitu. Od kapacity batérie závisí dojazd bicykla, ktorý môže byť u prémiových značiek vyše 100 km. Keď potrebujete jazdiť dlhšie trasy, máte vyššiu váhu alebo bude bicykel váš denný dopravný prostriedok, kúpte ebike s kapacitou batérie nad 500 Wh.

Zamerajte sa na pohodlie

Pre pohodlné jazdenie je dôležité, aby ste vybrali adekvátnu veľkosť bicykla. Veľkosť sa udáva v palcoch a musí korešpondovať s vašou výškou. Všimnite si tiež to či je sedlo ergonomicky tvarované a z čoho je vyrobené. Veľmi pohodlné sú sedlá vyplnené gélom. Otvor v stredovej časti sedla podporuje prietok krvi v panve a prevzdušňuje.

Do náročnejšieho terénu vyberte bicykel s väčším priemerom kolies, napríklad horský ebike by mal mať priemer kolies okolo 27 palcov. Keď hľadáte odolný bicykel na dlhé roky, investujte do ebiku vyrobeného z karbónu alebo zliatiny hliníka. Medzi najkvalitnejšie patria bicykle značky crussis. K ebiku nezabudnite kúpiť príslušenstvo – prilbu, cyklistické oblečenie, brašny na bicykel, zámok a osvetlenie.

 

Čítané: 90 x