Ako sa využívajú váhy v priemyselnej výrobe

Datum: 14.05.2023

Čo si predstavíte pri vyslovení pojmu váhy? Väčšina ľudí kuchynskú váhu alebo osobnú váhu. Práve tieto dva typy patria k najviac využívaným.

Ako sa využívajú váhy v priemyselnej výrobe

Na druhom mieste za nimi sú váhy priemyselné. Priemyselné váhy sú potrebné pre meranie hmotnosti v mnohých odvetviach. Ako sa využívajú priemyselné váhy?

Vážime takmer každý deň

Viete si bez váh predstaviť svoj život? Možno poviete, že áno, pretože si neuvedomujete dôležitosť tohto meracieho prístroja. Neuvedomujete si ani to, že ich využívate takmer každý deň. Nejde len o osobnú a kuchynskú váhu, ale tiež o tú v obchode, ktorú použijete veľmi často. Obchodné váhy v supermarketoch sa stali bežným prostriedkom k odváženiu mäsa, šalátov,  ovocia a zeleniny. Samoobslužné váhy šetria čas a peniaze obchodným prevádzkam. Veľkú dôležitosť majú aj priemyselné váhy. Tieto meracie prístroje sa zväčša využívajú na váženie väčších bremien. Prestavme si najviac používané priemyselné váhy.

Váhy v skladoch a logistických centrách

Vo veľkom sa priemyselné váhy používajú v skladoch. Tento typ váh býva umiestnený na paletách alebo na vysokozdvižných vozíkoch. Paletové váhy v tvare písmena U sa dajú položiť na zem a niektoré pripevniť k vozíku. Oveľa praktickejšie je, keď je paletová váha priamo vbudovaná vo vozíku. V tomto prípade hovoríme o paletovom vozíku s váhou.

Paletové váhy dokážu zmerať hmotnosť do niekoľko sto kilogramov. Sú vyrobené z nerezového a lakovaného kovu, aby odolali vlhkosti a mechanickému poškodeniu. K paletovým váham je možné pripojiť indikátory merania a prenášať údaje do počítača. Paletové vozíky s váhou snímajú váhu do približne 2000 kg. Vďaka displeju ste ihneď informovaní o hmotnosti váženého predmetu.

Váhy na váženie veľkých bremien

V stavebnom, automobilovom alebo potravinárskom odvetví sú využívané priemyselné váhy, ktoré dokážu odvážiť obrovské bremená. Ide o váhy závesné, podlahové a váhové terminály. Vysoká nosnosť váh umožňuje odvážiť plne naložený kamión. Dajú sa vážiť tiež obrovské kusy stavebného materiálu, ktoré odváži závesná váha na žeriave. Váživosť žeriavovej váhy sa pohybuje od 1500 do 6000 kg. Svet váh je naozaj zaujímavý a pestrý. Už ste dnes niečo odvážili?

 

Čítané: 108 x