Ako sa zbavíte medvedíka obyčajného?

Datum: 29.12.2021

Medzi najväčšie škodce v záhrade patrí medvedík obyčajný. Prítomnosť medvedíka v záhrade znamená, že je vaša úroda pre tento rok nadobro stratená. Teda hlavne v prípade, že samička stihla naklásť do zeme vajíčka.

Ako sa zbavíte medvedíka obyčajného?

Už pri prvom podozrení na prítomnosť medvedíka v záhrade musíte razantne zakročiť. Ako sa zbavíte medvedíka obyčajného sa dozviete v tomto článku.

Prečo je prítomnosť medvedíka obyčajného v záhrade tak nebezpečná

Možno vám pojem medvedík obyčajný nie je známy, pretože sa tento škodca často nazýva tiež krtonôžka obyčajná a ľudovo šťúr. Medvedík obyčajný dorastá do veľkosti až 7 cm, je sfarbený do hneda a jeho obľúbeným časom vystrájania je noc. Nebezpečná je samička medvedíka, ktorá do pôdy ukladá vajíčka. Najskôr vyhrabe približne 20 cm dieru a do nej nakladie až 400 vajíčok. Takýchto hniezd dokáže vytvoriť hneď niekoľko. Z vajíčok sa vyliahnu larvy, ktoré pre svoj život potrebujú veľké množstvo potravy. Problémom je práve potrava medvedíkov v podobe korienkov rastlín. Znamená to, že vaša úroda nemá šancu dozrieť. V oblasti potravy nie je krtonôžka absolútne prieberčivá. Pochutná si na korienkoch zeleniny, ovocia i okrasných rastlín. Najviac jej však chutí zelenina (mrkva, strukoviny, uhorky, kapusta). Medvedík obyčajný sa dokáže nielen rýchlo množiť, ale tiež prechádzať z jedného územia na druhé. Ak sa vyskytol u vášho suseda, príde na návštevu i k vám. Je preto nutné proti medvedíkom zakročiť čo najrýchlejšie. 

Ako sa zbaviť medvedíka obyčajného rýchlo a účinne

Ak nechcete o svoju úrodu prísť, musíte medvedíky v záhrade vyhubiť účinne. Najskôr si poďme povedať, ako vôbec zabrániť, aby sa vo vašej záhrade medvedík množil. Larvy medvedíka obyčajného okrem korienkov pojedajú tiež humus z pôdy. Sústreďte sa preto na hnojivo, ktoré používate. Malo by mať čo najmenej kravských zložiek. Pomáha tiež dôsledné rýľovanie záhrady počas jarných mesiacov. Týmto spôsobom sa vám podarí rozryť pripravené hniezda medvedíkov. Samozrejme, že ani tieto metódy niekedy nezabránia, aby sa medvedík obyčajný v záhrade usídlil. Ako sa zbaviť medvedíka obyčajného, keď sa začne v záhrade množiť? Veľmi jednoducho. Tak ako na väčšinu škodcov, tak aj na medvedíka obyčajného zaberajú chemické prípravky. Najúčinnejší spomedzi týchto prípravkov je prostriedok prírodného pôvodu s názvom Talpa Raus. Tento prípravok obsahuje alkaloidné látky, a to hlavne semienka ricínu obyčajného, ktorý odpudzuje nielen medvedíky, ale tiež hlodavce a krtkov. Prípravok Talpa Raus jednoducho zapracujete do pôdy hrabľami a pôdu polejete. Hnojivo sa postupne uvoľňuje a jeho zápach škodce odpudí.

 

 

Čítané: 263 x