Ako sa zbavíte nebezpečných potkanov?

Datum: 31.12.2021

Potkany voľne žijúce v prírode sú pre človeka nebezpečné. V niektorých mestách sú s potkanmi obrovské problémy kvôli ich premnoženiu, a preto sa pravidelne pristupuje k deratizácii najviac postihnutých miest.

Ako sa zbavíte potkanov

Pri výskyte potkanov v rodinnom dome si budete musieť poradiť sami. Nečakajte, než sa potkany rozmnožia aj u vás a rýchlo sa ich zbavte.

Prečo sú potkany pre ľudí nebezpečné?

Potkany sa považovali za nebezpečné škodce už pred stovkami rokov. Boli to zvieratá, ktoré prenášali smrtiaci mor. Dnes sme boj nad morom vyhrali, ale potkany stále prenášajú zdravie ohrozujúce ochorenia, znečisťujú svoje okolie a môžu na človeka zaútočiť. Ak sa stretnete s potkanom a on zacíti nebezpečenstvo, je možné, že po vás skočí a uhryzne vás. Potkany sa dostanú nielen do pivníc, ale tiež do bytov na vysokom poschodí. Sú totiž dobrí v šplhaní po stene a prekážkou im nie sú ani stúpačky s vodou. Preto môžete potkana pokojne stretnúť vo svojej kúpeľni. Nielen po uhryznutí sú potkany zdrojom chorôb. Samotné uhryznutie môže znamenať, že sa vám do rany dostane infekcia, ktorá je život ohrozujúca. Okrem toho sú potkany prenášačmi chorôb, pretože sú zdrojom desiatok baktérií a vírusov. Od potkanov hrozia ochorenia ako týfus, tetanus, leptospiróza a toxoplazmóza. K nákaze dochádza zväčša po požití potravín infikovaných od potkanov alebo z ich výkalov. Našťastie existujú prostriedky, pomocou ktorých sa potkanov dokážete zbaviť.

Čo na potkanov iste zaberie?

Pri deratizácii pivníc sa používa jed na potkany. V iných priestoroch je vhodnejšie využiť netoxické spôsoby odstránenia potkanov. Potkany môžete odchytiť, odplašiť alebo uloviť do pasce. Klasickou pomôckou na ich odchyt je pasca na potkany, do ktorej dáte návnadu a potkan sa v nej zachytí. Aby ste si boli istí, že sa potkan do pasce chytí, na mieste jeho výskytu pripravte viac pascí. Okrem malých pascí existujú tiež odchytové klietky, elektronické pasce na hlodavce alebo deratizačné staničky. Samozrejme, že lepšie bude, keď sa potkany k vášmu domu ani nepriblížia. V tejto úlohe vám pomôžu plašiče a odpudzovače. V špecializovaných obchodoch sa dajú kúpiť rôzne typy odpudzovačov či plašičov. Každý odpudzovač potkanov pracuje na podobnom princípe, líšia sa len veľkosťou alebo zdrojom energie. Najlepšie je investovať do prístroja, ktorý má veľký rádius pôsobenia. Takýmto prístrojom je Deramax Profi, ktorý účinkuje až do 21 m od miesta, kam ho inštalujete. Odpudzovač generuje ultrazvukové signály nepríjemné pre každého hlodavca. Odpudzovače sú pre ľudí aj domáce zvieratá neškodné.

 

 

Čítané: 159 x