5 rád ako ušetriť peniaze

Datum: 12.01.2022

Peniaze sa môžu rýchlo rozkotúľať. Ak pri výdavkoch nerozmýšľate a neplánujete, môže vám to spôsobiť vážne finančné problémy.

5 rád ako ušetriť peniaze

Preto je vždy najdôležitejšie, premýšľať nad minutím každého eura. Poďme sa spolu pozrieť na päť jednoduchých zásad, ktoré vám pomôže ušetriť financie.

  1. Plánujte

Chcete si zobrať spotrebič na splátky ale neviete, či vaša výplata poryje aj ďalší výdavok? Zoberte si do ruky pero, papier, kalkulačku a plánujte. Spočítajte si aké sú vaše výdavky a čo všetko musíte mesačne zaplatiť. Zo sumy odrátajte aj novú splátku za spotrebič a zvážte, či vám na bežné výdavky ostáva dosť peňazí. Ak si nie ste istý, skúste si danú sumu pár mesiacov odkladať a uvidíte.

Súčasťou plánovaných výdavkov by malo byť aj pravidelné sporenie, odporúča sa odložiť si každý mesiac desať percent z výplaty. Najlepšie je hneď po výplate zaplatiť všetky účty a previezť peniaze na všetky sporenia. Peniaze ktoré nemáte, už jednoducho neminiete.

  1. Kúpte si len to, na čo máte

Určite ste už počuli slovenské príslovie – zakrývaj sa len takou perinou, na akú máš. Vezmite si to k srdcu a riaďte sa tým. Nekupujte si drahé veci, ak si ich nemôžete dovoliť. Ak túžite po novom drahom mobilnom telefóne či aute, uvedomte si, že hodnota týchto vecí klesne okamžite po tom, čo ich kúpite. Otázne potom je, načo potrebujete drahú vec, na ktorú v skutočnosti nemáte. Skúste staviť na kvalitu a nepozerať na značku.

  1. Oprášte požičiavanie

Chcete si prečítať novú knihu alebo potrebujete náradie? Skúste si to požičať. Nič vám neušetrí peniaze viac, ako keď si vec, ktorú dlhodobo nepotrebujete, jednoducho požičiate. Knižku ktorú si nutne nechcete vystaviť do knižnice, alebo náradie, ktoré použijete len jeden deň, si nemusíte hneď zakúpiť.

  1. Nerobte impulzívne nákupy

Ak idete do potravín hladný, kúpite aj to, čo nepotrebujete. Skúste sa vyhnúť takémuto plytvaniu. Rovnako uvažujte aj pri veciach, po ktorých chce zrazu zatúžili. Dajte si čas na premyslenie aby ste mohli zistiť či vec skutočne potrebujete, alebo sa len ozýva dieťa vo vás, ktoré to proste chce a basta. Pred neplánovaným nákupom sa vždy zastavte, doprajte si pár dní čas. Ak bude túžba rovnaká, až vtedy nakupujte.

  1. Zhasnite a zastavte vodu

Svieti svetlom a urobiť si čaj samozrejme môžete. Dôležité je navyknúť si na to, že tak ako neplytváme pitnou vodou, ktorá nám tečie z kohútika, neplytváme ani elektrinou či plynom.

 

Čítané: 385 x