Príprava vozidla na zimu

Datum: 09.12.2022

Nezaoberali ste sa ešte prípravou automobilu na zimu? Ručička na hodinách ukazuje za 5 minút pred zimou, a preto si nájdite jeden voľný deň, aby bolo vaše auto na zimu pripravené vo všetkých smeroch.

Príprava vozidla na zimu

Držte sa nášho návodu a na nič podstatné nezabudnete.

Kolesá

Prezuté letné za zimné pneumatiky Kormoran má v týchto dňoch každý z vás (pevne dúfame). Ak nie, môže vás prekvapiť sneh, ktorý už v niektorých oblastiach Slovenska napadol. Pred tým, ako si dáte pneumatiky vymeniť, skontrolujte stav tých, ktoré boli na leto uskladnené. Neprípustné sú akékoľvek pukliny a deformácie. Po vizuálnej kontrole zmerajte tlak v pneumatikách a dofúkajte ich na odporúčané hodnoty. Pre ochranu pneumatík slúžia impregnačné spreje, ktoré chránia dezén pred vlhkosťou a posypovými materiálmi. Niektorí vodiči na zimu vymenia hliníkové disky za kovové alebo hliník ošetria keramickou ochranou.

Prevádzkové kvapaliny

Pamätajte aj na to, čo je pred zrakom skryté. Pred zimou sa oplatí skontrolovať hladina motorového oleja. Okrem toho nezabudnite na chladiacu kvapalinu. Dajte zmerať jej bod mrazu a poprípade ju kompletne vymeňte za kvapalinu do -30 °C . Prehriatie motora je problém, ktorý môže zničiť kompletne celý motor. V kufri vozidla vozte dostatočnú zásobu nemrznúcej zmesi do odstrekovačov. V zime budete odstrekovače používať o niečo viac ako pomoc proti zamrznutým oknám. Keď sme pri oknám, musíme spomenúť stierače. Popraskané gumičky na stieračoch narobia viac škody ako osohu. Šmuhy, ktoré vytvárajú, znižujú viditeľnosť a odvádzajú pozornosť od diania na ceste.

Rozšírenie doplnkovej výbavy

V lete musíte v kufri voziť širšiu doplnkovú výbavu. Na ceste do hôr nezabudnite na reťaze na dodávky či iný typ vozidla, v ktorom práve jazdíte. V kolónach alebo pri poruche sa vám môžu zísť na prvý pohľad hlúposti ako deka, fľaša vody, baterka či niečo malé pod zub. Po zapadnutí do snehu oceníte vyslobodzovacie pásy, ťažné lano a lopatu. Samozrejmosťou je rozmrazovací sprej na okná, škrabka a metlička. Osvedčili sa tiež štartovacie káble, keďže v tuhých mrazoch dokáže batéria odísť z hodiny na hodinu. Pred zimou neuškodí overiť kapacitu batérie, ktorá by nemala byť nižšia ako 12 voltov (ideálne 12,5 voltov).

 

 

 

Čítané: 161 x