Ako začať s motocrossom na Slovensku?

Datum: 11.10.2022

Milujete adrenalín a jazdu na motorke viac ako akýkoľvek iný šport?

Ako začať s motocrossom na Slovensku?

Áno, aj jazda na motorke dokáže s vaším srdcovým tepom spraviť podobné divy ako tréning v telocvični, kým ale sadnete na motorku a pustíte sa do prvých skokov na motorke, pozrime sa spolu na to, ako sa treba na motocross pripraviť.

Obráťte sa na profesionálov

Nikto učený z neba nespadol, ale z motorky áno! Ak vás motocross zvábil do svojich sietí, určite ste pripravení na to, že si bude vyžadovať veľa vášho voľného času, trpezlivosti, no aj nejakú vstupnú investíciu. Koniec koncov, ako každý náš koníček. Pri motocrosse ale siahnete trochu hlbšie do vrecka. Nejde totiž len o to, že si musíte najskôr nájsť vhodnú krosovú motorku, ale takisto pneumatiky do terénu, na akom sa budete učiť jazdiť, a tiež kvalitný motokrosový výstroj. Ten zahŕňa množstvo vecí, ale ich jedinou úlohou je ochrániť vaše zdravie a život. Je tu ochranná prilba, rukavice, motokrosové čižmy, nohavice, dres, chrániče kolien, lakťov, hrude a krku. Ak zainvestujete do odolných ochranných prostriedkov, budete sa na motorke cítiť oveľa viac sebaisto. 

Nezabúdajte ani na pravidelný tréning. Ochranné prostriedky z vás špičkového jazdca nespravia, preto popracujte na svojej kondícii ešte pred nasadnutím na motorku. Pri motokrose sa namáhajú všetky svaly tela, a hoci to vyzerá tak, že budete iba jazdiť a skákať na nerovnom teréne, vaše svaly sa narobia rovnako ako pri tréningu v telocvični. Na motorku však sadajte s telom uvoľneným, budete vedieť lepšie ovládať stroj. Najlepšia cesta, ako s motocrossom začať, je vyskúšať si zajazdiť na motokrosovej dráhe na bicykli. Skúsení jazdci vám budú vedieť povedať, kde sú najlepšie dráhy na motokros, a takisto vás zasvätia do tajov motocrossu. A hoci si cvičenie vypýta množstvo pádov a hodín skúšania, vám to nebude pripadať ako klasický tréning. Bude vás to baviť, lebo vy jazdenie milujete, rovnako ako svoju motorku. Pri motokrose je veľmi dôležité dôkladne poznať svoj stroj, vedieť, ako reaguje v konkrétnych podmienkach. A po kvalitnej jazde sa oň treba postarať rovnako ako o koňa. Zaslúži si očistu a regeneráciu. 

Motocross na Slovensku funguje

Dôkazom, že na Slovensku to v motocrosse žije, je množstvo kvalitných dráh a podujatí, kde sa pravidelne stretajú všetci fanúšikovia tohto športu, jazdci aj diváci. Motocross si bude vyžadovať všetky vaše telesné aj duševné sily, musíte nájsť dobrú techniku, reagovať na terén aj vo veľkej rýchlosti a trénovať, trénovať, trénovať! Motocross má na Slovensku svoje školy a kluby, v rámci ktorých môžete súťažiť. Máme tu športovo-oddychové centrá, kde sa dá trénovať motocross, enduro, offroad a mnoho iných štýlov jazdy. Majú k motokrosu blízko vaše deti? Môžu trénovať na vlastnej motorke už odmala. Na internete ľahko vyhľadáte dostupné motocrossové dráhy vo vašom kraji. Vyskúšajte ich všetky a vyberte si tú, na ktorej vás bude jazda najviac baviť. A ak vás to neskôr bude ťahať do zahraničia, objavovať nové terény a techniky v iných krajinách, nikdy nezabudnite na blato a prach z našich slovenských dráh, ktoré boli vaším cvičiskom.

Široký výber motocrossových doplnkov na www.eshopstyx.sk 

Čítané: 171 x