Havarijné poistenie poskytuje rozmanitejšie poistné krytie

Datum: 04.08.2022

Spoliehať sa len na povinné zmluvné poistenie sa niekedy nevyplatí. Hlavne majitelia novších a drahších vozidiel by si k PZP mali dokúpiť havarijné poistenie, ktoré má rozmanitejšie a vyššie poistné krytie.

Havarijné poistenie poskytuje rozmanitejšie poistné krytie

Ak sa vám nechce platiť celoročné havarijné poistenie, minimálne pred cestou do zahraničia odporúčame automobil doplnkovo poistiť.

PZP je zákonom určené povinné minimum

Povinné zmluvné poistenie by sme mohli prirovnať k najlacnejším pneumatikám, na ktorých si nevšímate ani označenie pneumatík a ani ich cenu. Takéto pneumatiky kúpite bez rozmýšľania, a tak to je aj pri povinnom poistení. Vyhýbať sa plateniu PZP neoplatí. Nielenže by ste dostali vysokú pokutu (maximálna hranica je vyše 3300 €), ale taktiež by ste sa nedoplatili napríklad v prípade, keď v zime v horách nenasadíte snehové reťaze a spôsobíte nehodu. Menšie či väčšie dopravné nehody sa na slovenských cestách stávajú denne, ich priemerný počet za deň je približne 40. Dokonca aj malé pokrútenie plechov alebo oškretie iného vozidla vás môže stáť majland. V tomto prípade nastupuje na rad PZP resp. poisťovňa. PZP uhrádza všetky škody, ktoré spôsobíte vy tretej strane. Úhrada sa týka poškodenia vozidla i zdravia. Poistné krytie je u PZP vysoké, takže sa nemusíte obávať doplatkov. Samozrejme, že po nehode môže prísť k súdnemu pojednávaniu a škody by mohli dosiahnuť extrémne hranice, a preto poisťovne ponúkajú možnosť hornú hranicu limitu navýšiť. V rámci PZP je možné vozidlo pripoistiť napríklad pre prípad stretu so zverou alebo poškodenie pneumatík, ktoré nemajú nainštalovaný snímač tlaku pneumatík, a preto dostali defekt.

Havarijné poistenie sa oplatí

Havarijné poistenie samozrejme nebudete kupovať k vozidlu, ktoré nemá už takmer žiadnu hodnotu. Novšie vozidlá sa havarijne poistiť oplatia. Tento typ poistenia uhradí rôzne škody na vašom vozidle po nehode alebo ako následok iných nečakaných udalostí. Výška havarijného poistenia sa odvíja od rôznych kritérií. Vybrať si môžete produkty a balíčky, ktoré pokryjú napríklad škody po krupobití, odcudzenie vozidla alebo poškodenie vozidla vandalmi. Cena havarijného poistenia sa dá znížiť aj tak, že budete súhlasiť na spoluúčasti pri škode. K havarijnému poisteniu je vždy dostupná non-stop asistenčná služba, takže informácie a pomoc budete mať vždy po ruke. Ak cestujete do zahraničia a nemáte uzavreté havarijné poistenie, kúpte si doplnkové cestovné poistenie pre vozidlo. Nie je drahé a dá sa zaplatiť na konkrétne dni, počas ktorých budete v zahraničí. Tento druh poistenia pokryje opravy vozidla, a ak oprava potrvá dlhšie, dostanete náhradné vozidlo. Poskytnuté vám môže byť taktiež náhradné ubytovanie alebo náhradná doprava domov.

 

Čítané: 131 x