Tipy, ako zvládnuť dlhú cestu autom na dovolenku

Datum: 07.06.2022

Vybrať sa na dovolenku vlastným automobilom so sebou nesie veľa výhod i úskalí. Na jednej strane môžete zastaviť, kde sa vám zachce a zbaliť si so sebou väčšie množstvo vecí.

ako zvládnuť dlhú cestu autom na dovolenku

Na druhej strane je dlhá cesta automobilom únavná a počas jazdenia po diaľnici aj monotónna. Ideálne by bolo, keby ste sa v riadení mohli striedať viacerí. Nie vždy je to možné, a preto vám iste padne vhod zopár tipov, ako zvládnuť dlhšiu cestu bez rizika, v pohode a šťastne doraziť do cieľa.

Pred každou cestou sa fyzicky pripravte

Naplánujte si cestu tak, aby vyhovovala vám ako šoférovi. Ostatní pasažieri sa musia prispôsobiť. Znamená to, že ak ste nočná sova a radi šoféruje v noci, tak sa na cestu vyberte v tomto čase. Ak máte najviac energie počas dňa, tak vyrazte skoro ráno. Do kondície dostaňte aj svoje vozidlo a dajte si ho skontrolovať v servise. Nezabudnite ani na pneumatiky. Máte ich už ojazdené? Vymeňte staré za nové, napríklad za pneumatiky Kormoran a na kolesá nasaďte tiež hliníkové disky.

Neprepínajte svoje sily

Ak sa počas cesty budete cítiť unavení, dajte si krátku prestávku. Počas prestávky si pochutnajte na ľahších jedlách a nezabudnite ani na pravidelnú dávku tekutín. Pitie kávy sa veľmi neodporúča, pretože kofeín odvodňuje a navyše vyvoláva falošný pocit energie, ktorý môže spôsobiť nepozornosť. Veľmi nebezpečný je mikrospánok. Vyhnite sa mu pomocou spolujazdcov, s ktorými komunikujte. Rozhovor dokáže nahradiť dynamická hudba alebo audio knihy.

Istotu vám dodá pocit pripravenosti

Mnohí šoféri sú počas dlhej cesty nervózni. Nervozitu dokážete čiastočne eliminovať pocitom pripravenosti na všetky situácie. Počas zimného putovania si k povinnej výbave priložte snehové reťaze, dokonca aj reťaze na dodávky sú v horách nevyhnutnou pomôckou. K povinnému zmluvnému poisteniu si priplaťte doplnkové cestovné poistenie pre automobily. Pomôže i to, keď si cestu naplánujete so všetkými detailmi –  s prestávkami na čerpacích staniciach a možnými alternatívami trasy. Vopred si zistite núdzové linky krajín, cez ktoré budete prechádzať a čísla na ambasádu. Dlhé cestovanie vám uľahčí pohodlné oblečenie a masážna podložka na sedadlo.

 

Čítané: 188 x