Čo si všímať pri kúpe strešného boxu? Objem nie je až tak dôležitý

Datum: 09.03.2022

Strešný box si kupujú hlavne rodiny s deťmi, pre ktoré sú úložné priestory v automobile nedostačujúce. Z uvedeného dôvodu je pre väčšinu ľudí smerodajný údaj o objeme boxu.

Čo si všímať pri kúpe strešného boxu? Objem nie je až tak dôležitý

Nielen objem je parameter, ktorý by ste si mali všímať. Čo všetko treba zobrať v úvahu, aby vám strešný box dobre slúžil?

Náklad na streche musí byť v bezpečí

Možno si poviete, že na prevoz nákladu vám stačí strešný nosič. V určitých prípadoch je to pravda. Napríklad pri prevoze lyží alebo snowboardov, ktoré sa na nosiče dajú veľmi jednoducho pripevniť. Ostatný náklad, batožina či drahšie športové potreby, by sme radšej takýmto spôsobom neprevážali. Strešné boxy sú pomocníkom, ktorého oceníte počas dlhšej dovolenky, ale tiež pri väčších rodinných nákupoch. Sú dostatočne veľké, aby sa v nich dal previesť detský turistický nosič či zložený cyklovozík. Strešný box je možné pripevniť na akýkoľvek automobil, ktorý má na streche priečny nosič. Vďaka boxu nebudete obmedzení pri balení a zároveň bude náklad v bezpečí. Bezpečnosť prevážaného nákladu garantujú upevňovacie pásy alebo gumové upínače vo vnútri boxu a centrálne uzamykanie, ktoré odolá prstom zlodejov. Ak si priplatíte za strešný box vyrobený z ABS plastu alebo kombinovaných materiálov, tak sa nemusíte obávať prasknutia pri náraze či pôsobením slnečného žiarenia.

Veľký box znamená záťaž pre strechu i pneumatiky

Strešné boxy sa dajú kúpiť s rôznym objemom. Menšie prevezú približne 300 l nákladu a väčšie nad 600 l. Uvedomte si však, že vysoké zaťaženie vám zvýši spotrebu vozidla. Ak navyše máte za vozidlom nosiče bicyklov na ťažné, tak rátajte, že si priplatíte aj tretinu oproti bežnej spotrebe. Navyše si musíte dávať pozor pri silnejšom vetre, pretože aerodynamika jazdy bude narušená. Radšej si priplaťte za box, ktorého tvar vplýva na aerodynamiku najmenej. Zabránite tak nielen problémom so zvládaním riadenia, ale tiež nepríjemnému hluku. Pozor na to, akú záťaž zvládne strecha vozidla a pneumatiky. Objemnejšie boxy sú rozmernejšie. V prípade menšej strechy môžu prekážať vo výhľade. Potrápiť šoférov dokáže spôsob pripevnenia boxu na priečniky alebo hagusy. Ideálne by bolo si priplatiť za box so systémom samoupínania, ale nie každý si môže takúto investíciu dovoliť. Na výber máte upínanie boxov na priečniky pomocou U - profilov alebo T - drážok. Upínanie pomocou U - profilov je bezpečné, ale môže zabrať viac času. Je nutné si dávať pozor, aby boli rozmery priečnikov  a drážok rovnaké. Výhodou T - drážok je rýchlejšie upnutie a tiež možnosť ich využitia na upevnenie nosičov bicyklov.

 

 

Čítané: 180 x