Pozor na pokuty v horách za jazdu bez snehových reťazí

Datum: 07.02.2022

Používanie snehových reťazí neberte len ako povinnosť. V mnohých situáciách sú reťaze vašim anjelom strážnym a v mnohých situáciách vám pomôžu sa dostať cez neprístupný terén.

Pozor na pokuty v horách za jazdu bez snehových reťazí

Veľa vodičov však berie snehové reťaze ako doplnok, bez ktorého by v horách dostali pokutu. Zmeňte svoje zmýšľanie a zaobstarajte si reťaze pre svoj vlastný dobrý pocit a bezpečie.

Kedy je povinné používať snehové reťaze

Snehové reťaze musia používať všetky vozidlá vo vyznačených úsekoch. Znamená to, že je nutné použiť túto pomôcku nielen pri jazde s menšími osobnými vozidlami. Reťaze na SUV 4x4 alebo reťaze na dodávky vám pomôžu rovnako ako pomáhajú menším vozidlám. Nasadiť reťaze na hnaciu nápravu musíte vždy, keď je vozovka pokrytá súvislou vrstvou snehu alebo je zľadovatená, a to na úsekoch ciest označených dopravnou značkou Použiť protisklzové reťaze. Ak by vás na tomto úseku pristihla dopravná polícia bez reťazí, dostanete pokutu. Tá sa pohybuje okolo 50 €. Snehové reťaze môžete použiť tiež podľa vlastného uváženia v neprístupnom teréne. Neberte snehové reťaze len ako povinnosť. Veľa šoférom reťaze zachránili nielen čas, ale dokonca aj život. Snehové reťaze kupujte podľa rozmerov vašich pneumatík a tiež podľa hmotnosti vozidla. Najviac preferované sú kovové reťaze, ktoré sú maximálne účinné počas jazdy na snehu i ľade. Z týchto typov reťazí sú najkvalitnejšie tie, ktoré pokrývajú celý behúň. Ide o tzv. snehové reťaze so šikmou stopou. Oceníte nielen ich funkčnosť, ale tiež to, že sa zo všetkých kovových reťazí nasádzajú najjednoduchšie.

Kedy vám snehové reťaze reálne pomôžu

Možno stále váhate, aké a či vôbec si reťaze kúpiť. Šoféri, ktorí nejazdia často do hôr resp. sa skoro stále zdržujú len v meste, by mali mať pre prípad núdze nachystané minimálne textilné snehové reťaze. Nemusíte sa obávať, že by vám v kufri zavadzali. Dajú sa zbaliť do obalu a nie sú väčšie ako autolekárnička. Reálne vám dokážu snehové reťaze pomôcť aj na inom mieste ako na horách. Môžete sa napríklad dostať do vyvýšeného terénu, ktorý je pokrytý ľadom. Jednoducho nasadíte reťaze a úsek prejdete bez prešmykovania alebo bez nutnosti odstavenia vozidla na kraji vozovky. Podobne na tom budete aj na zasneženom kopci. Niekoľko dní strávených v zime na chalupe môže zmeniť vaše vozidlo a jeho okolie na kopu snehu. Vozidlo ľahko očistíte, ale ako vyjdete zo závejov? Zase vám dobre poslúžia reťaze. S terénnym vozidlom sa iste občas vyberiete do lesa. Snehové reťaze vám umožnia prejsť cez bahnisté pole bez rizika zapadnutia. Snehové reťaze si poradia tiež s prejazdom cez piesočné duny. Sami vidíte, že malá investícia do reťazí sa naozaj vyplatí.

 

Čítané: 143 x