Dávajte si pozor na to, čo prevážate na streche vozidla

Datum: 11.01.2022

Jazdné vlastnosti automobilu dokážu ovplyvniť viaceré faktory. Tieto faktory vplývajú tiež na spotrebu vozidla. Ide napríklad o náklad, ktorý vozíte na streche vozidlo.

Dávajte si pozor na to, čo prevážate na streche vozidla

A nemusí ísť len o náklad. Zvýšenú spotrebu zbadáte vždy, keď na strechu pripevníte strešný nosič alebo strešný box. Preto si dávajte dobrý pozor na to, čo prevážate na streche vozidla.

Strešné boxy sú skvelé, ale pozor na preťaženie

Nielen počas dovolenky si mnohí šoféri zvykli prevážať náklad v strešnom boxe. Strešné boxy podľa objemu dokážu odviesť batožinu, športové pomôcky alebo detské turistické nosiče. Občas sa stane, že šoféri to s nákladom preženú a následne sa čudujú, prečo sa im tak rapídne zdvihla spotreba. Všetko, čo prevážate na streche vozidla má vplyv na spotrebu a na bezpečnosť jazdy. Okrem strešných boxov sa na tomto vplyve podieľajú nosiče bicyklov. Ak na nosič bicyklov na streche vozidla vyložíte ešte dva alebo tri bicykle, môže sa vám cesta na dovolenku k slovenskému moru predražiť približne o 40 eur. U niektorých vozidiel môže ísť dokonca o vyššiu sumu. Pred vyložením akéhokoľvek nákladu na strechu si skontrolujte údaje od výrobcu vozidla, konkrétne maximálne možné zaťaženie strechy.

Manévre v zákrutách i pri silnom vetre

Okrem spotreby zistíte prítomnosť boxu alebo nosiča na streche ihneď po zaradení vyššej rýchlosti. Hluk zo strechy vás bude sprevádzať počas celej cesty. Musíme sa ešte vrátiť k už spomínanej spotrebe. Zo všetkých vecí uložených na streche na ňu najmenej vplývajú strešné boxy a najviac nosiče bicyklov. Niekde medzi týmito dvomi pomôckami sú nosiče na lyže. Počas jazdy s akýmkoľvek nákladom na streche dbajte na pevné uchytenie nákladu. Strešné boxy i nosiče sa pripevňujú na priečniky. Ak ide o lacnejšie modely, treba pred cestou poriadne skontrolovať všetky skrutky. S nákladom na streche nemôžete jazdiť tak, ako ste zvyknutí. Zmenené je celé ťažisko vozidla, a preto vchádzajte do zákrut so zníženou rýchlosťou, vyhnite sa prudkému brzdeniu a pozor aj na silný bočný vietor.

Ako si poradiť s nákladom na streche

Je zrejmé, že v niektorých situáciách nosiče alebo strešné boxy skrátka potrebujete. V tomto prípade máme pre vás niekoľko rád. Nevyužívajte nosič bicyklov na strechu vozidla, ale ho vymeňte za nosiče bicyklov na ťažné. Alternatívou je nosič bicyklov na piate dvere. V ponuke strešných boxov máte z čoho vyberať, a preto namiesto malého a krátkeho boxu, investujte do väčšieho s aerodynamickým tvarom. Možno to znie kontraproduktívne, ale väčšie boxy nemajú taký vplyv na spotrebu ako malé. Pozor si dajte len na to, aby box neprečnieval cez strechu tak, že by vám bránil vo výhľade na vozovku.

 

 

 

Čítané: 684 x