Čo dokúpiť pred jazdou na zimnú dovolenku

Datum: 04.01.2022

Chystáte sa na zimnú dovolenku? Vašu radosť z oddychu môže zmariť úplná maličkosť, na ktorú v zhone zabudnete.

Čo dokúpiť pred jazdou na zimnú dovolenku

 

Nie je na škodu si vopred spraviť zoznam a jednotlivé položky postupne odškrtávať. Zoznam je o to viac dôležitý, ak idete na dovolenku vlastným vozidlom. Ktoré veci je nutné si zakúpiť pred jazdou na zimnú dovolenku?

O príprave vozidla viete už všetko. Alebo nie?

Pre jazdou na dovolenku si v prvom rade skontrolujete vozidlo. Dolejete zmes do odstrekovača, skontrolujete chladiacu kvapalinu a tiež zimné pneumatiky. Tieto tri body sú základom, ktoré ovláda každý majiteľ vozidla. Na čo však väčšina vodičov zabúda sú iné drobnosti, ktoré by ste si do vozidla mali pribaliť. Ide napríklad o snehové reťaze. Táto pomôcka nie je súčasťou povinnej výbavy, a ak nejazdíte s automobilom do hôr, tak ju asi nevlastníte. Zimná dovolenka znamená kopu snehu a reťaze vám dobre poslúžia nielen počas jazdy. Môže sa stať, že zapadnete na odľahlom parkovisku a pomocou reťazí či lopaty si hravo poradíte aj s touto šlamastikou. Pretože je jedno, či máte obuté najdrahšie, alebo najlacnejšie pneumatiky, bez reťazí to skrátka po snehu nepôjde.

Môže sa stať, že dovolenka skončí skôr, ako sa začala

Bez čoho sa nepohnete z miesta? Reč nebude o palive. I keď i palivo je dôležité, a to hlavne pre majiteľov dieselových motorov. Skontrolujte si či máte natankovanú zimnú naftu. Okrem paliva je veľmi dôležitý stav vášho akumulátora. V lete s ním nebol problém, ale v zime sa pri mínusových teplotách extrémne rýchlo vybije. Ak nemáte novú batériu, radšej si dajte staršiu skontrolovať alebo investujte do novej.

Čo dokúpiť a čo si pribaliť?

Už sme spomínali snehové reťaze, ak ich nevlastníte, kúpte si minimálne textilné. V kufri by vám nemali chýbať ani štartovacie káble či ťažné lano. Zíde sa vám tiež škrabka na ľad s dlhšou rukoväťou, metlička a skladacia lopata. Po zrátaní všetkých pomôcok, ich uložení do kufra a uložení batožiny celkom iste zistíte, že máte v kufri málo miesta. Nielen cestovateľom odporúčame si zaobstarať strešné boxy. Oceníte ich počas každej jazdy na dovolenku, ale i počas roka na nákupoch alebo pri jazde na predĺžený víkend.

 

 

 

Čítané: 145 x