Poradíme vám, ako zabránite zrážke vozidla so zverou

Datum: 31.12.2021

Počas zimného obdobia sa denne stávajú dopravné nehody, ktorých príčinou je zrážka vozidla so zverou. Pri týchto havárií dochádza k devastácii automobilu a veľmi často i k zraneniu šoféra či spolujazdcov.

Ako zabránite zrážke vozidla so zverou

Zvieratá hľadajúce potravu sa dokážu zjaviť aj na úsekoch, v ktorých by ste ich neočakávali. Poradíme vám, čo robiť, aby ste zrážkam so zverou predišli.

Zrážka so zverou je častou dopravnou nehodou

Podľa policajných štatistík sa ročne na našich cestách stane približne 13 tisíc dopravných nehôd. Z tohto počtu nehôd pripadá 25 % na nehody spôsobené zrážkou so zverou. Mimo miest a obcí ide o najčastejšiu príčinu dopravnej nehody. Bohužiaľ pri uvedených nehodách nedochádza len k škodám na majetku, ale tiež k zraneniam osôb vo vozidle. Nemalé finančné straty pri nehode vám nepokrýva bežné povinné zmluvné poistenie. Ak nemáte havarijné pripoistenie, tak vám ostatnú len oči pre plač a zdevastované vozidlo. Podľa jednej z najväčších slovenských poisťovní je zrážka so zverou poistnou udalosťou, ktorá im spôsobí škody až do výšky 7 miliónov eur ročne. A to hovoríme len o jednej poisťovni. Nehody so zverou sa stávajú, ako sme už spomínali, predovšetkým mimo obcí. Ide o úseky ciest v blízkosti polí, lesov a riek. Zväčša ide úseky označené dopravnou značkou, a preto by ste v týchto miestach mali jazdiť opatrne, so zníženou rýchlosťou a menšou intenzitou osvetlenia.

Zabráňte zrážke so zverou pomocou jednoduchého prístroja

Niektoré novšie vozidlá majú zabudovaný systém, ktorý chráni automobil pred kolíziou. Staršie vozidlá ničím podobným nedisponujú, ale napriek tomu si dokážete so zverou poradiť. Ako zabrániť zrážke so zverou? Veľmi jednoducho pomocou plašiča divokej zveri, ktorý si do vozidla nainštalujete. Odpudzovač divej zveri určený do automobilov je veľmi malý, kompatibilný prístroj, ktorý sa montuje do predného nárazníka špeciálnou lepiacou páskou. Znamená to, že inštaláciu zvládne každý za jednu minútu. Prístroj je odolný voči vlhkosti či nárazom, páska ho pevne drží nalepený na danom povrchu. Plašič divej zveri do automobilov má dosah až 300 metrov a aktivuje sa pri rýchlosti nad 70 km/h. Táto technológia je veľmi účinná preto, lebo ide o jediný prístroj fungujúci na princípe prúdenia vzduchu. Plašič nebude rušiť vás alebo vášho domáceho miláčika vo vozidle, ale len divokú zver v okolí. Už nikdy viac sa nebude obávať nočnej jazdy na opustených cestách.

 

 

Čítané: 188 x